09/28/14 10:06
(http://www.klassa.bg/)

И Лондон се включва в ударите срещу ИД

 Британските депутати, които проведоха извънредно заседание, приеха с голямо мнозинство законопроект на правителството, разрешаващ прибягването до въздушни удари в Ирак срещу групировката “Ислямска държава” (ИД), предаде Ройтерс.

 

Текстът официализира присъединяването на британците към международната военна коалиция, която се бори под

 

ръководството на

 

американците

 

срещу екстремистката сунитска групировка. Той беше подкрепен от 524 депутати, а 43 гласуваха против.

 

Законопроектът разрешава “използването на въздушни удари” в рамките на поисканата помощ от иракското правителство и постановява, че Лондон “няма да изпрати нито един британски войник в зоните на сражения”.

 

Външният министър Филип Хамънд съобщи вчера, че шест бомбардировача “Торнадо” на Кралските военновъздушни сили, базирани в Кипър, ще участват в операциите на коалицията в случай на положителен вот. Шестте машини, снабдени с

 

бомби, насочвани с лазер и ракети

 

вече извършват наблюдателни операции и ще могат много бързо да влизат в действие.

 

Приемането на законопроекта не се поставяше под никакво съмнение, тъй като британският премиер Дейвид Камерън си осигури подкрепата на лидера на лейбъристката опозиция Ед Милибанд, отбелязва Франс прес.

 

Междувременно международната коалиция начело със САЩ удари вчера за пръв път цели на джихадистката групировка „Ислямска държава” в сирийската провинция Хомс, предаде АФП, като се позовава на информация от НПО.

 

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека атакувани са и позиции на ИД в Минбедж, град под контрола на ислямистите в провинция Алеп, намиращ се по на север, както и Рака ­ на изток.

 

Целите, поразени в провинция Хомс, били далеч от фронтовата линия със силите, верни на президента Башар Асад, които контролират самия град Хомс, третия по големина в страната.

 

Коалицията нанесе за пръв път удари по бази на ИД в пустинната част на провинцията, намираща се покрай границата с Ирак, заяви директорът на НПО Рами Абдел Рахман.

 

Вашингтон, който подкрепя сирийската опозиция от началото на бунта в Сирия през март 2011 г., прераснал в гражданска война, не желае да си сътрудничи с режима в Дамаск в борбата срещу джихадистите от ИД, които са техен общ враг, отбелязва Асошиейтед прес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване