09/28/14 19:37
(http://www.klassa.bg/)

Ириней Константинов: Книгата никога няма да изчезне

 Хората започват бавно и мъчително да започват да четат. Разбират, че книгата е някакво удоволствие. Започват да изпитват нужда от любопитните неща, които срещат между нейните корици. Това каза актьорът Ириней Константинов, който се включи в инициативата "Чети с мен", предаде репортер на БГНЕС.

"Високият вкус в много случаи и въобще добрият вкус на книгата е много по-различен от това, което гледат по телевизията, от това, което им се поднася като културен фон", каза актьорът и призна, че като човек особено като такъв, който работи в публична сфера като театъра се усеща задължен по някакъв начин да бъде провокатор на желанието да се отиде до книгата, да се потърси добрия вкус, добрия автор, доброто послание.

Според него хората никога няма да престанат да четат и да приемат книгата само визулано под формата на филм. Той припомни, че има книга за приятелски диспут между Умберто Еко и Жан Клод Кариер. "Така както книгата няма да изчезне и никога новите носители няма да я заместят, защото едно е да държиш хартиеното тяло – да прелистваш страниците му и да се взираш в буквите, друго е да седнеш срещу екрана. И какво казва Жан Клод Кариер: всичко може да се случи, може да спре тока, може да се развали диска, докато книгата е най-сигурното нещо, което никога няма да изчезне през годините, през вековете, през времето. Така и четенето и любопитството към нея, любопитството от това какво има между двете корици няма да изчезне сигурен съм", заяви Ириней Константинов.

Той вижда хора с книги в обществени транспорт и казва, че това беше забравена картина. "Виждам обаче, че лицата на тези хора са по-различни. Лицата на тези хора са вглъбени, сериозни и умни. Ако искате да имате умни лица, четете книги, скъпи приятели!", призова Ириней Константинов.

Мария обаче смята, че като че ли все по-малко хора и най-вече дечица четат днес и повече се занимават компютри. Според мен са все по-малко, трябва да са повече, казва младата жена. Тя чете от малка и за нея четенето е свят, в който се чувства страшно приятно. С годините някак си се превърна в много приятно занимание и любов, споделя Мария.

Павлинка, която е от Народно читалище "Бъднина", е категорична, че трябва да има такива инициативи. Тя добави, че тази година активно се включват всички читалища от София, за да покажат, че наистина се чете. Павлинка сподели, че читателите се увеличават. Преди 10 години при тях са били 500, след това стигнали до 200, което за хората в читалището е било шок, сега обаче са наближили 300 и се надяват тази година да са повече. А иначе те четат различни литература от художествена литература до справочна. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване