09/29/14 18:43
(http://pik.bg)

Край на сезонната работа, наплив от безработни в бюрата по труда

Край на сезонната работа, наплив от безработни в бюрата по труда

Наплив от безработни очакват в бюрата по труда в цялата страна. Причината е, че от утре хиляди сезонни работници остават без работа, съобщава „Нова телевизия". С края на септември идва и краят на туристическия сезон по морето. Последните хотели по Южното Черноморие затварят врати от днес и утре.

Работодателите, които искат да наемат освободени в сферата на туризма работници и най-вече младежи на възраст до 29 години, трябва да подадат заявление за кандидатстване. Това става в бюрата по труда. По този начин те ще борят за одобрение по програмата за младежка заетост. Крайният срок за подаване на тези документи изтича днес. По тази програма ще бъдат наети 8000 души. Обучението и средствата за работна заплата ще се покриват от европейските средства.

В Бюрата по труда се приемат заявления от страна на работодатели, които имат желание да финансират наемането на работници с европейски средства.

Директорът на Бюро по труда-Бургас Златомира Гаджерукова обясни, че по програмата за младежка заетост могат да кандидатства всички работодатели, които разкриват свободни места в икономиката. Изключения правят разкриващите работни места в горското, селското и рибното стопанство, пише "Дарик".

От своя страна работодатели в сферата на туризма признават, че вече са наемали младежи по тази програма. Те споделят, че са готови отново да назначат служители, тъй като пестят средства. По думите на хотелиера Слави Панайотов в хотелиерството най-големите разходи са за заплати на служителите. От програмите могат да се възползват също и работодатели, които имат обекти по планинските курорти.

Всички бюра по труда в страната ще предоставят информация за това кои са работодателите и в кои сфери на икономиката, одобрени от европейските програми. Именно там всеки един от освободените кадри в сферата на туризма в края на сезона може да получи актуална информация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване