10/03/14 08:13
(http://pik.bg)

Ген. Кирил Цветков призова: Забранете вноса на опасни вещества

Ген. Кирил Цветков призова: Забранете вноса на опасни вещества

"Да се забрани вноса на опасни вещества, да има строг контрол. Утре ще докарат и ядрени материали", заяви пред БНТ о.р. ген. Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната. Повод за гостуването му беше трагедията в барутната фабрика в Горни Лом.

Бившият командващ на Сухопътните войски на България заяви, че обезвреждането на патрони, мини и други военни материали трябва да става само от специалисти. "Утилизацията се извършва от подготвен състав, не могат случайни хора да го правят. Разглобяването на боеприпасите е почти толкова сложно, колкото и създаването им", заяви генералът от резерва", категоричен е ген. Цветков. 

Според него алчността е причина за тези трагедии. "Всичко е въпрос за пари. 1,6 млн. противопехотни мини са докарани от Гърция. Ние сме унищожили всичките си мини. Защо са стигнали до България? На гърците е пределно ясно колко е опасно да унищожаваш противопехотни мини. Такива се унищожават чрез взривяване, а не чрез разглобяване", каза председателя на Обществения съвет по въпросите на отбраната.

"В България боеприпасите са над 300 вида, освен това започнаха да внасят и чужди - от Чехия, от Гърция. Това трябва да се забрани. Не може да се справим с нашите излишни и стари боеприпаси - Министерството на отбраната няма пари, от бюджета отнеха парите, предназначени за обезвреждане. Мине ли 30 години боеприпасите стават опасни за съхранение и трябва да бъдат унищожени. Имаше за 600 000 военновременна армия, сега тя е съкратена, въоръжението беше предвидено за тези мащаби. Трябва да бъдат продадени или унищожени всички налични стари снаряди. Складовете на армията са претъпкани, там се съхраняват закупените от фирми за унищожаване боеприпаси", каза ген. Цветков.

Според него и взривът в Челопечене е резултат от алчност. "Още 2004 г. трябваше да бъдат унищожени складовете в Челопечене. Те бяха единствените, изградени по всички мерки. Беше оборудвано, овалвано. Две-три години чистиха полята от разхвърляни части от снаряди след експлозията", заяви председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната о.р. ген. Кирил Цветков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване