10/05/14 08:08
(http://e-vestnik.bg/)

Дилма Русеф, Марина Силва или Аесио Невис - Бразилия избира президент

Дилма Русеф - бившата участничка в съпротивата срещу военната диктатура, станала първата президентка на Бразилия

Яна Марул
Франс прес

Измъчвана по време на военната диктатура, бившата участничка в съпротивата Дилма Русеф си изгради репутация на решителен ръководител, докато още беше в сянката на ментора си, бившия президент Лула Да Силва и преди да стане първата жена президент на Бразилия, наследявайки го на поста.

Сега, на 66 години, Дилма Русеф се бори за втори президентски мандат. На утрешните избори неин основен съперник ще бъде природозащитничката Марина Силва.

Някои наричат Русеф Ангела Меркел на южноамериканската левица. Тя е непоколебима и сдържана, в пълен контраст с  наставника си Лула да Силва - работник и синдикалист, президент на Бразилия от 2003 г. до 2010 г., известен с жизнерадостния си характер.

“Щастлива съм, както рядко съм била в живота си, че имам шанса, даден ми от историята, да бъда първата президентка на Бразилия”, каза Русеф на 1 януари 2011 г., докато приемаше президентската лента от ръцете на бившия синдикалист Лула. “Да си приемник на президента Лула е предизвикателство и за мен е чест да поема неговото наследство”, каза тогава Русеф.

Дилма Русеф беше министър на мините и енергетиката (2002 - 2005) по времето на Лула, а после началник на канцеларията му (2005 - 2010). По онова време беше и председател на административния съвет на петролния гигант Петробрас.

Русеф никога не се беше явявала дотогава на избори. Бразилците едва я познаваха, но малко по малко свикнаха със силния глас и стила й на желязна дама на своята президентка, чиято бухнала коса толкова обичат карикатуристите.

Тя е завършила икономика, позволява си да се кара публично на министрите си. Твърди се, че в личния си живот има много силни пристъпи на гняв. Борави с лекота с цифрите, познава до най-малкия детайл всяка една програма на правителството.

Дилма Русеф рядко разкрива някои свои лични черти: че е суеверна, че е запален читател и не заспива преди да е прочела  няколко страници, фен е на сериала “Игра на тронове”. Понякога нощем кара инкогнито мотор в столицата Бразилия.

В рядко признание за преживяното по време на диктатурата (1964 - 1985) Русеф даде воля на емоциите.

“В живота си съм се сблъсквала с едни от най-трудните ситуации и с физическа агресия до пределите на поносимото. Но нищо не ме отклони от целта, от моите ангажименти, нито от пътя, който си бях начертала”, разказа тя, след като беше освиркана преди началото на мача за откриването на Мондиала 2014 г. на 12 юни в Сао Пауло.

Дилма Вана Русеф е родена на 14 декември 1947 г. в Бело Оризонте в югоизточната част на Бразилия в семейство от средната класа. Баща й Педро Русеф е български имигрант, адвокат и симпатизант на комунистите. Майка й Дилма Жане да Силва е преподавател и рано запознава дъщеря си с творчеството на Балзак, Зола, Достоевски.

По време на диктатурата Русеф е активен член на нелегалните въоръжени групи на левицата, в които е известна с псевдонимите Естела, Ванда и Луиза. И до днес се спори какво е било участието й във въоръжените действия.

Задържана на 22 години, тя е жестоко измъчвана и прекарва близо три години в затвора. На снимка в биографичната й книга, публикувана година след идването й на власт, я виждаме с гордо вдигната глава да гледа дръзко военен, който я разпитва след 22 дни на мъчения. Една непозната дотогава снимка, която развълнува цялата страна.

Русеф има една дъщеря - Паола, и един внук на 4 години - Габриел. Разведена е с бащата на дъщеря си Карлос де Араужо, който също е бил в затвора по време на диктатурата. Двамата са имали 30-годишен ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване