10/05/14 08:04
(http://www.klassa.bg/)

За и против ваксините

 Поредната европейска класация ни постави на последно място в борбата с грипа. Едва 3% от българите се доверяват на ваксините и противогрипните препарати, докато във Франция например това са 45 на сто от застрашените групи от населението. Причината може би се корени в традиционното ни недоверие към тези предпазни мерки, защото и с ваксина, и без ваксина грипът пак може да ни налази. Можем обаче да се запитаме по-глупави ли са германци и англичани, които превантивно се ваксинират, това важи особено за възрастните, децата и хронично болните. Свинският грип, който бе особено опасен преди няколко години, отново ще дебне за нови жертви, добрата новина е, че доста българи вече са придобили естествен имунитет, тъй като са го преболедували. По принцип този вид грип - пандемичният, не причинява толкова тежки симптоми, но той е опасен за младите, бременните и хората с наднормено тегло.

 

По-страшно е, че по традиция от миналото българският пациент обича сам да се лекува. Дали ще използва нишадър или друго бабино средство, не е толкова важно. Известно е, че антибиотиците не помагат при вирусите на грипа, който често завършва с пневмонии и по-тежки усложнения.

 

Защо е препоръчително възрастните и хронично болните да се имунизират. Ами защото пенсионерите всеки ден щъкат из превозните средства, където по въздушно-капков път вирусите лесно могат да ги застигнат. В същата рискова група са и децата, посещаващи забавачка. Без значение кой вирус ще върлува, традиционно той поваля между 20-30% от децата и 10% от възрастните. Около 25% от заразените обикновено развиват усложнения и влизат в болница. Според официалните документи между 1000-1200 българи всяка година умират заради това. Най-рисковата група са децата, защото нямат изграден имунитет. Затова при епидемия около 45% от заболелите са малчугани.

 

Съвсем ясно е, че не всеки може да си позволи парите за една ваксина, но в Германия например хората задължително се имунизират и срещу кърлежи. Защо служителите в министерства и ведомства да не се ваксинират служебно. Това би намалило броя на болничните листове през зимния сезон. У нас липсва и масирана здравна кампания, която да обясни на хората каква е ползата от ваксините. Някой ще възрази, че ваксината не предпазва от грип стопроцентово. Така е, пълна гаранция няма, защото всеки организъм е различен, но все пак ваксинираните карат инфлуенцата по-леко. Колкото до традиционните бабешки лекове като люти чушки и греяна ракия, те не са за пренебрегване, но не винаги спасяват положението.

 

Като човек, който се имунизира шеста поредна година, без да боледува през зимата, казвам „да” на ваксинирането. По този начин спестявам доста пари за лекарства, пък и болнични не вземам.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване