10/05/14 08:37
(http://pik.bg)

Зла прокоба пресушава чешмата в Бяла черква

Зла прокоба пресушава чешмата в Бяла черква

Зла прокоба тегне над чешмата в Бяла черква и я пресушава. Такава мълва притеснява балканджии и виладжии в района над Куклен. От петте чучура, които и в най-сухите години бълваха мощни струи, сега само един цънцарика и скоро може съвсем да спре.

Според възрастни хора от околните села сушата тръгнала след пожара в близкия манастир „Св. св „Петър и Павел”. Светата обител изгоря през 2002 година и от целия комплекс остана само църквата, строена от бял камък още в 17-и век. Заради бляскавите стени местността наоколо е кръстена Бяла черква, пише "Марица".

След пожара един от монасите нарекъл, че не се ли възстанови светата обител до 10 лета, суша ще налегне балкана наоколо.

„Ето, клетвата се сбъдва, по-миналата година, когато станаха 10 години от пожара, пресъхна най-десният чучур, миналата останалите два, а това лято само един от петте тече, обяснява дядо, който продава билки отсреща.

Колегата му, който предлага мед, обясни, че с хижарите наоколо на два пъти пробвали да отпушат чешмата, като вкарвали маркучи под налягане, но вода така и не се появила.

Магия има някаква, цяло лято се продъни да вали, планината подгизна, а чешмата пресъхна, убедени са местните. Надяват се най-после манастирът да започне да се възстановява, за да потече и чешмата. 

Водата в чешмата на Бяла черква се смята за лековита за кожни и бъбречни проблеми. Местни хора, които пият водата от години, я сравняват с нареченската. Впрочем и двете извират от разклонения на прочутия родопски рид Чернатица.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване