10/05/14 21:55
(http://www.dnevnik.bg/)

Изборната нощ: ГЕРБ не приема условия, ДПС и реформаторите готови на преговори, БСП - в опозиция (обобщение)


Първите прогнозни резултати в изборната нощ обещават силно фрагментиран парламент от 7 или 8 партии, идващ след слабо представяне на доскоро управляващата БСП, отлив на гласове от левицата към малки партии и засилване на дясноцентристкото гласуване. ГЕРБ запазва лидерската си позиция, но с недостатъчен брой депутати, за да сформира самостоятелно правителство. ДПС скъсява дистанцията с БСП за втората позиция. 

В тази напрегната ситуация най-голямата партия отказа да даде официална пресконференция през нощта. Освен тях, изявления в международния пресцентър в НДК няма да направят ББЦ и АБВ. 

"Дневник" следи на живо случващото се в изборната нощ - последните резултати на социолозите, както и заявките на партийните лидери. 

Как вървят засега резултатите, според прогнозата на "Алфа рисърч" при 100% паралелно преброяване на гласовете:



1.59ч. Пресконференцията на реформаторите приключва, а с това официалната част на изборната нощ приключва. В 11ч. сутринта се очаква пресконференция на АБВ, а в 13ч. - на ББЦ. Не е сигурно дали ГЕРБ ще говорят отново пред медиите в понеделник или в някой от следващите дни. 

В понеделник сутрин се очакват първите предварителни резултати от Централната избирателна комисия за получените гласове и процентното отношение между партиите. По-късно през седмицата ще станат известни официалните резултати и данните за преференциалното гласуване. Имената на новите народни представители трябва да бъдат обявени най-късно на 12 октомври.
Create Infographics

1.47ч. Божидар Лукарски отрича да е използвал думите "трик за вдигане на нашия електорат", коментирайки в интервю по-рано тази вечер условията, поставяни преди изборите от реформаторите към ГЕРБ. Декларира, че не е бил разбран правилно и не е цитиран точно, като подчертава, че не е употребявал думата "трик". 

Радан Кънев защитава Лукарски, заявявайки, че му вярва, че не е цитиран точно. 

1.30ч. Дали мандатът на следващият парламент ще е пълен, не зависи от ГЕРБ, защото не постигнаха своите политически цели, заявява лидерът на ДСБ Радан Кънев. Допълва, че смята за все по-актуална идеята си за Народно събрание с кратък живот и ясно очертани приоритети за спешни реформи, след което да има нови избори.  

1.20ч. Божидар Лукарски повтаря, че реформаторите няма да поставят ултиматуми на ГЕРБ, защото са национално отговорни политици. ГЕРБ са в правото си да определят както персоналния състав на правителството, така и с кого ще преговаря, казва той. Думата взима лидерът на ДСБ Радан Кънев, който посочва, че със сигурност реформаторите няма да участват в управление с ДПС.


1.15ч.   Ако ГЕРБ не е в състояние за втори път да състави правителство, след като е първа политическа сила, значи има нещо дълбоко ненаред, казва Меглена Кунева ("Движение България на гражданите") на въпрос дали реформаторите ще поставят условия на ГЕРБ за подкрепа и какви.

1.08ч. Започва пресконференцията на реформаторите. Лидерът на СДС Божидар Лукарски оцени като много добро представянето на блока и повтори, че очаква резултатите да станат още по-високи след като пристигнат данни за гласуването в чужбина. 

0.53ч. В интервю за "24 часа" Божидар Лукарски обявява, че реформаторите не са в положение да поставят условия на ГЕРБ в замяна на своята подкрепа и че е нормално лидерът на победилата в изборите партия да бъде излъчен за премиер. Той допълва, че поставянето на условия Борисов да не е министър-председател е било "трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега". Интервюто беше публикувано два часа, след като Бойко Борисов даде ясно да се разбере, че няма да отстъпи премиерския пост на друг и призова партиите да премислят резултатите си и условията, които поставят на ГЕРБ преди да се стигне до разговори за бъдещето на страната. Очаква се на пресконференцията да бъде поставен въпросът дали условията са още актуални и какви ще са те. 

0.44ч. Очаква се последната пресконференция за тази нощ да е на "Реформаторския блок". Останалите партии след четвъртата позиция отказаха да говорят тази вечер и вероятно ще направят изявления утре. 

0.36ч. Местан упорито избягва директен отговор за възможни коалиции и евентуалното участие на ДПС в бъдещото управление, като оставя възможности за всякакви преговори. Той подчертава за втори път тази вечер, че от устата му няма да бъде чуто "заклинание за непартниране" и повтаря, че основното изискване на партията му е новата власт да има евроатлантическа ориентация.  

Според него ценностното мнозинство без ДПС е трудно мислимо, защото стойността на българския етнически модел нараствал и партията му - като един от съархитектите на този проект, трябва да се осмисли като стратегически ресурс на България.


0.22ч. Не поставяме условия пред никого, още по-малко пред партията, която е първа по резултат, заявява лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обаче допълва, че евроатлантизмът, върху който задължително трябва да стъпи следващото управление, не предполага участието на крайно националистически формации в управлението. 

0. 15ч. Започва пресконференцията на ДПС

0.08ч. Пред сградата на НДК, където се помещава Районната избирателна комисия в София, се вие опашка от представители на секционни комисии, които чакат да предадат изборните книжа, съобщава БНТ.

23.48ч. Не смятам, че БСП щеше да постигне по-добър резултат, ако се беше явила самостоятелно, казва Миков в отговор на въпрос на "Дневник". На друг въпрос той коментира, че някои от съпартийците му са се увлекли в префенециалната кампания и са размили фокуса на партийната кампания, но уточнява, че не предвижда наказания за тях. 

23.36ч.  Лидерът на БСП заявява, че носи лична отговорност за резултатите на социалистите на вота днес.

23.23ч. - "Трудно се постига стабилност, когато не се отстъпва" - с тези думи Михаил Миков отговаря на въпрос дали изключва напълно възможността партията му да не е в опозицията, а да участва в преговори за участие в управлението. По-рано тази вечер лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова партиите да преспят, да изчакат окончателните резултати и да осмислят условията, които поставят на победителя в изборите. 

23.10ч. Лидерът на БСП Михаил Миков признава поражението на партията си и декларира, че тя ще бъде отговорна опозиция. Заявява готовност да участва в преговори по важните за обществото теми, но не и в задкулисни уговорки.

23.06ч. Първата пресконференция за изборната нощ - на БСП, започва. "Дневник" излъчва пряко пресконференциите от НДК. 

22.59ч. Данни за гласуването за различните партии по пол



22.57ч. Данни за избирателната активност по населени места.

22.55ч. Осем формации в парламента - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Реформаторският блок", "Патриотичният фронт", "България без цензура", "Атака" и АБВ.  Това сочат прогнозите на социологическата агенция "Алфа рисърч" при 100% паралелно броене на гласовете. 

22.11ч. Очаква се първата пресконференция тази нощ да започне в 23ч. Тя ще е на БСП. Лидерът на партията Михаил Миков отказа изявления на влизане в НДК. 

22.09ч. Гласувалите за Реформаторския блок са използвали най-много възможностите на преференцията днес, показват данните от екзит пола на "Алфа рисърч". Според тях 55 на сто от далите гласа си за тази партия са направили и преференциален избор.


21.52ч. Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че силното представяне на ДПС е добра новина за България и направи анонс към ГЕРБ за съвместни действия в името на волята на избирателя.

"От мен няма да чуете заклинание за непартниране", декларира Местан.


"Силният вот за ДПС е възможно най-добрата новина за България, защото гласовете за ДПС, са гласове за националното съгласие. Време е да скъсаме с изолационизма и да намерим воля за съгласие. Нека преспим с окончателни резултати, да ги анализираме с дължимото уважение към суверена и да прочетем вярно онова, което е кодирано във вота на избирателя", призова Местан, като повтори призива на Бойко Борисов по-рано тази вечер за смирение и преосмисляне на резултатите, позициите и условията на партийните лидери. 


21.45ч. Мая Манолова (БСП): Загубата е сериозна, хората ни наказаха. Това каза на влизане в НДК  

21.40 ч. Всеки втори ром е гласувал за ДПС, сред хората с основно образование първа политическа сила също е ДПС. Това показват резултатите на "Алфа рисърч"

21.35 ч. Никой не спечели тези избори. Всички ги загубиха. По-добре да се отиде към коалиция в управлението, отколкото да не бъде сформирано правителство. Около това мнение се обединиха в студиото на "Нова телевизия" Георги Кадиев от БСП и Ивайло Калфин от АБВ

21.29ч. Разочарование от изборните резултати, предвещаващи нестабилност, упреци към неучаствалите и към пусналите "неправилна" бюлетина. Това са настроенията, които преобладават в първите отзиви във "Фейсбук" след предсрочното гласуване 



21.25 ч. Според 80% от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл" партиите в 43-тото Народно събрание ще са осем.

Социалистите са притеснени да не се окажат трета политическа сила.

21.15 ч. "Алфа рисърч" обяви данни за избирателите на основните партии по възраст.

21.10 ч. "Алфа Рисърч": ДПС и "Атака" са наравно сред избирателите във Варна и Пловдив към 18 ч.

21.05 ч. Данните, след 50% паралено преброяване на "Алфа рисърч", дават прогноза за осем партии в парламента: ГЕРБ получава 33%, БСП 15.2%, ДПС 14.2%, Реформаторски блок 9.1%, Патриотичен фронт 7.5, България без цензура 6.1, АБВ 4.4%, Атака 4.4%. При това положение ГЕРБ ще има 85 депутати, БСП 39, ДПС 36, Реформаторски блок 23, "Патриотичен фронт 19, България без цензура 16, АБВ 11 и Атака 11 народни представителя.

20.45ч. Прогнозната избирателна активност към 19 ч. за страната е била 49 %, показват данните на агенция "Алфа рисърч", предаде БНТ. Данните на ЦИК са 46.6% от представена информация от 16 избирателни комисии. Вижте сравнение с избирателната активност на последните два парламентарни вота: 

Create Infographics
20.35ч. Корнелия Нинова: Хората ни изпращат в опозиция, спечелилите да поемат управлението

20.30 ч. Радан Кънев: "Не виждам мандат за Бойко Борисов да бъде премиер. Очевидно е, че "Реформаторският блок" взе двоен резултат на това, което ни се предричаше. Другото очевидно е, че българите гласуваха за коалиция. Категорично против сме еднолично управление".

20.00 ч. Общо 77 059 български граждани са упражнили своя вот в изборите за Народно събрание в чужбина до 19 ч. българско време, съобщиха от външно министерство. Най-много са гласувалите в Турция – 38 766 души.


20.05ч. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че макар и убедителен победител, трудно ще състави правителство при толкова силно фрагментиран парламент. В половинчасово изявление, с което замести официалната си пресконференция в нощта след вота, той призова лидерите на останалите партиид а си дадат сметка за получените резултати и за тежестта си в политическия живот, след което да премислят условията си и едва тогава да започнат преговори за бъдещето на страната. 


20.00 ч. Депутатът от БСП Георги Кадиев разкритикува и предишното, и сегашното ръководство на лявата партия, пропуснало, според него времето да направи промени и реформи в партията.

20.00ч. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално край на изборния ден.  Избирателната активност по данни на ЦИК към 17.30 часа е 39.2 %. Според "Алфа рисърч" в края на изборния денизбирателната активност е 49%. В ЦИК са постъпили над 200 сигнала за нарушения.

19.50 ч. Избирателната активност в известния като "бастион на ДПС" град Кърджали е била неочаквано ниска - едва 32 %. Това сочат прогнозните резултати на "Алфа рисърч"

19.15 ч. Първите реакции от партиите:

Румяна Бъчварова (ГЕРБ): Търсим дясноцентристко управление и правителство. Ако тези резултати се запазят, това може би ще е възможно. 


Петър Москов, "Реформаторски блок": "Нови политики и реформи трябва да се вършат от нови лица. Ние няма да подкрепяме БСП или ГЕРБ, а програмна декларация за управление. Хората не са кандидатствали за работа при Бойко Борисов или Петър Москов, а за промяна", коментира той пред "Нова телевизия".

Божидар Лукарски от Реформаторския блок: За нас единствената възможна коалиция е дясно-център. Нашият резултат ще се вдигнат с гласовете от чужбина.

Атанас Мерджанов, БСП: Очевидно това е тежък провал на изборите за БСП. 

Николай Бареков, лидер на "България без цензура": Правителство трябва да има, категоричен съм. Тази вечер няма да правя повече коментари по прогнозните резултати. Политиците обсъждат изборите в телевизионните студиа - тези хора ми изглеждат смешни, защото говорят преди да са известни  окончателните данни.

Ангел Джамбазки, ВМРО: Много ще е трудно ББЦ да подкрепи мнозинство, съставено от ГЕРБ и Реформаторите. Все пак, по-добре е да има правителство, отколкото нови избори.

19.00 ч. Първите резултати и разпределение на мандати

19.00 ч. "Алфа рисърч" първи прогнозни данни от екзитпол към 18 часа - ГЕРБ 33.2%, БСП 16.5%, ДПС 14.1%, РБ 8.7%, ББЦ 6.3%, Патриотичен фронт 6.0, АБВ 4.1, Атака 3.9.

"Галъп" първи прогнозни данни - ГЕРБ 33.9%, БСП 16.1%, ДПС 14.0%, РБ 8.6%, Патриотичен фронт 6.3, ББЦ 5.9%, Атака 4.9, АБВ 4.4.

Според "Алфа рисърч" при шест партии в парламента ГЕРБ ще има 90 депутати, БСП - 45, ДПС - 38, РБ- 23, ББЦ - 17, "Патриотичен фронт" - 16 и АБВ - народни представители.

Данните на "Екзакта Рисърч Груп: ГЕРБ 35%, "БСП лява България"15%, ДПС 14%, Реформаторския блок 9.5%, "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" 6,5%, Коалиция "България без цензура" 6.5%, "Атака" 5%, АБВ 4%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване