10/05/14 12:54
(http://www.klassa.bg/)

Над 30 жалби и сигнали за нарушения в ЦИК до 11 часа

 В ЦИК от началото на изборния ден до 11.00 часа са постъпили малко повече от 30 жалби и сигнали за нарушения, които са обобщени в няколко групи. Това informira говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Най-многобройни са сигналите, свързани с провеждане на предизборна агитация от кандидати, представители на партии и коалиции, които участват в изборите под най-различни форми. Сигналите са препратени по компетентност на РИК, тъй като са свързани с констатиране на такива нарушения в отделни изборни райони. Ние ги изпратихме, за да може РИК своевременно да постанови решение и да преустанови продължаването на такива нарушения”, каза Нейкова пред "Фокус".
По думите й, друга част от сигналите са свързани с огласяване на допитвания до общественото мнение от медии. Тя заяви, че това е недопустимо, съгласно Изборния кодекс:

„Такива допитвания може да се правят чак след приключване на изборния ден. Дори вече на една медия ЦИК състави акт за установяване на административно нарушение за нарушаване разпоредбата на чл. 205 от Изборния кодекс. В момента в ЦИК се извършва служебна проверка на всички медии, дали огласяват такива резултати под най-различни форми, като игри, книги, прогноза за времето. Това е недопустимо и препоръчваме на всички да се въздържат от това до края на изборния ден. Има и доста сигнали, които са свързани с оплаквания на избиратели, които са отишли да упражнят своя глас. Секционната избирателна комисия или не е откъснала номера на бюлетината, което трябва да стане след гласуване, откъснато е например преди това, или бюлетината е била предварително откъсната. Това са все нарушения, които не водят до недействителност на гласа на конкретния избирател”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване