10/05/14 12:56
(http://www.klassa.bg/)

Проклятието да биеш Кличко

 Проклятие ли е да биеш Владимир Кличко? Злочестата съдба на единствените трима, които поставят украинеца на колене, дава положителен отговор на въпроса. Единият от тях вече не е между живите. Друг стига до просешка тояга и унижението да живее в каравана, а трети е почти сляп, защото губи зрението на едното си око.

Рос Пюрити, Корнелиус Сандърс и Ламон Брюър изживяват своя миг на слава, но плащат за него с кървави сълзи. Благодарение на тях знаем, че Владимир Кличко не е свръхчовек. На ринга той е толкова победим, колкото всеки друг. С малката подробност, че трябва да бъде нокаутиран. Нокаутът е единственият път към поражението на Стоманения чук. В живота обаче се оказва, че Влад е далеч по-уязвим и ад камарата мускули (къде плод на майката природа, къде на изключителната химия в XXI век) се крие лесно ранима душа на мъж, на когото неведнъж и два пъти му се е налагало да си събира разбитото на парчета сърце.

Стюардеси, актриси, топмодели, олимпийски и световни шампионки - списъкът е дълъг, а развръзката винаги досега е една и съща - Кличко остава сам. Властната му майка така и не одобрява никоя от известните дами. След няколко месеца световният шампион по бокс ще стане баща за първи път. Майката на бебето е американското миньонче Хейдън Панетиър. Сватбата бе планирана през август, но бе отменена при мистериозни обстоятелства.

На 15 ноември в Хамбург Владимир има много за доказване. Дали и занапред ще продължи да живее в същия комфорт, зависи от лъвското сърце на Кубрат Пулев. Наред с безспорните си достойнства Кобрата има още едно - не вярва в проклятия, а в себе си.


Снайпера издъхва, пронизан от куршум на семейна забава


През 2012 г. братя Кличко са първите, които изпращат съболезнователна телеграма до семейството на Снайпера


Кори Сандърс праща четири пъти в нокдаун Владимир Кличко през 2003 г.

8 март 2003 г., Хановер. Владимир Кличко се качва на ринга за своя мач №42 в кариерата на професионалист. Намира се в разцвета на силите и на върха на славата. Световен шампион, със серия от 16 поредни победи. Мислите на украинеца са насочени навсякъде, само не и към предстоящия мач със сочения за абсолютен аутсайдер Кори Сандърс. След две седмици Влад навършва 27 години и вече крои планове къде ще посрещне рождения си ден. Не е подготвен за сблъсъка с 8 години по-възрастния от него Сандърс. Убеден е, че срещата с него ще бъде по-лежерна от съботна разходка в парка.

Общо взето е точно така, само че в обратната посока. Пред ужасения поглед на по-големия Кличко - Виталий, който стои в ъгъла на брат си, Сандърс буквално помила Владимир, като го праща четири пъти в нокдаун. Съдията слага край на касапницата в 27-ата секунда на II рунд. Шампионът е в несвяст, окървавен, подпухнал и неспособен да се изправи на крака. Сандърс постъпва като джентълмен, прегръща го и бащински го потупва по рамото. Той не подозира, че не му остават и 10 години живот.

Проклятието го застига на 22 септември 2012 г. в родния му град Претория. Снайпера (така Кори Сандърс е известен в боксовите среди - б.а.) е на мила семейна сбирка по случай 21-вия рожден ден на племенника си Майк - син на по-големия му брат. Фамилията се е събрала в ресторант „Тъч хевън“, а веселбата тепърва трябва да започне, защото е едва 19,45 часа. Бащата на Кори - Йоханес, току-що е казал молитва за здраве. По ирония на съдбата в този момент в заведението нахлуват четирима въоръжени мъже, откриват безразборно огън, а палачът на Кличко се хвърля върху дъщеря си, за да я предпази.


През 2003 г. южноафриканецът праща четири пъти в нокдаун Владимир Кличко, преди срещата да бъде прекратена във втория рунд


„Мъжът ми живя и си отиде от този свят като герой“, споделя по-късно вдовицата Сузет Сандърс. Боксьорът е единственият пострадал при инцидента от 50-те присъстващи. Ранен е в стомаха. Откаран е незабавно в болница, където е опериран, но лекарите са безсилни. На следващата сутрин (23 септември, 4 години след като официално е сложил край на кариерата си - б.а.) го обявяват за мъртъв.

Мобилен телефон, фотоапарат, дамска чанта, портмоне със 100 долара кеш, ключове за автомобил - това съдържа плячката на въоръжения грабеж, отнел живота на Снайпера. Трима от килърите - на 19, 25, 27 години, са заловени седмица след инцидента. Последният (29 г.) е хванат в Зимбабве, където излежава 30-годишна присъда заради убийството на полицай. Делото се точи до август 2013 г., когато разследващите най-после откриват оръжието, с което Кори е застрелян.

Приживе Корнелиус Сандърс е човек, който с лекота печели приятели дори сред най-върлите си съперници. Няма боксьор, който да не симпатизира на усмихнатия и позитивно настроен южноафриканец. Първите, които изпращат съболезнователна телеграма на семейството му, са братята Кличко.


Сандърс изиграва 46 мача, преди да си отиде от този свят на 46 години


„Светът на бокса се прощава с изключителен боец, с огромно сърце. Ние се прощаваме с верен приятел“, пишат Виталий и Владимир до опечалените.

Кори си отива на 46 години и оставя зад гърба си 46 мача на ринга, от които 42 пъти излиза като победител, 31 пъти с нокаут. Несбъдната мечта му е да стане професионален голфър, а това е спортът, който го вълнува още от детските години в Претория. Покрай него никога не е имало скандали, семейни драми и фалити. Съдбата го поваля само веднъж, но смъртоносно.


Рос Пюрити минава през деветте кръга на ада



Депресия, фалит, разбито семейство – това вече е зад гърба на Желязната брадичка

„Не се захващайте с този спорт, ако нямате сърце. Изберете нещо друго, което да правите - примерно лека атлетика, плуване, нещо, където няма да ви наранят и няма да ви боли така силно.“ Това съветва малчуганите, преди да се увери, че им стиска да влязат в боксовата зала, Рос Пюрити. Той е първият, който развенчава мита за непобедимия Владимир Кличко.

На 5 декември 1998 г. в Киев той кара 7000 украинци да замлъкнат, когато праща в нокаут местната новоизгряла звезда Владимир Кличко (22-годишен тогава - б.а.). Разваля празника на домакините в 11-ия рунд. Срещата е за пояса на Световния боксов съвет (WBC). Поражението е първо за малкия Кличко при професионалистите, а до битката си с Пюрити той има 24 поредни победи в 24 мача. На първия ред в Двореца на спорта стои и известният наш специалист Георги СтоименовТерсенето, откривател и дългогодишен личен треньор на олимпийския вицешампион от Атланта '96, 3-кратен световен и двукратен европейски първенец Серафим Тодоров.

„Така както върви мачът, Кличко ще бъде нокаутиран“, изплъзват се думите от устата на Терсенето. По това време той работи в консулството ни в Украйна, а репликата му по адрес на по-малкия от двамата братя едва не му коства службата.

Журналист го чува да предрича краха на Владимир и не се по-колебава да го цитира с големи букви от първа страница. Днес Георги Стоименов не помни името на американеца. Спомня си само за здравите му крошета и яростта, с която е атакувал Влад.

Малцина се сещат за Пюрити. Победата над Стоманения чук му излиза през носа. Това е последният му голям успех като боксьор. След триумфа в Киев кариерата на Рос, известен като The Boss (Шефа - б.а.), тръгва стремглаво надолу. Преди да се откаже през 2007 г., той записва само шест победи от онзи сблъсък с Кличко. Каквото и да прави, сякаш дяволът го дърпа все назад и надолу. Изпада в тежка депресия, губи всичките си спестявания, остава дори без дом, след като жена му го изхвърля на улицата. Месеци наред обитава каравана.

Днес Рос Пюрити не иска да се връща назад към най-кошмарния период в живота си. 47-годишният исполин, известен навремето с още един прякор - Желязната брадичка (носи много на бой и за 54 мача е нокаутиран само веднъж - от по-големия Кличко - Виталий), работи като треньор по физическа подготовка на гимназиален отбор по американски футбол в Уичита, Канзас. Събира се със съпругата си Туила в името на петте им деца - три момчета: Рос-младши, Деандре и Малик, две момичета - Тоник и Чандлър, които вече са студенти.

Голямата гордост на Пюрити е Рос-младши, който е многообещаваща звезда в американския футбол и първокурсник във военната академия на САЩ „Уест Пойнт“.

Чисто нов живот, нова работа, нова къща, нови мечти. Сякаш миналото никога не е било. Това е веруюто на първия боксьор, успял да прати в нокаут Владимир Кличко.


Ламон Брюстър губи зрението на лявото си око



Американецът настръхва при споменаването на Кличко


Последната загуба на Владимир Кличко при професионалистите идва на 10 април 2004 г. в казиното на хотел „Манделей бей“ в Лас Вегас. Отново поражение с нокаут (загуба по друг начин за Кличко май е невъзможна), този път от 31-годишния американец Ламон Брюстър. Проклятието застига и него. Боксира се още само девет пъти, последният от които се оказва фатален за здравето му. На 30 януари 2010 г. среща на ринга никому неизвестния дотогава финландец Роберт Елениус в Нойбранденбург, Германия. Съдиите спират мача в средата на осмия рунд, когато Брюстър лежи в безпомощно състояние.

Аркадата над лявото му око е най-малкият проблем. Големият е, че въпреки напредналата медицина в САЩ и оказаната първа помощ в Германия американецът ослепява с това око, което е наранявал и преди - през 2006 г., когато пада от беларусина Сергей Лякович-Белия вълк.

Година по-късно Ламон приема предизвикателството отново да се изправи очи в очи с Владимир Кличко, но този път отстъпва с решение на съдиите в шестия рунд (7 юли 2007 г., Кьолн - б.а.)

Брюстър претърпява четири неуспешни операции да бъде възстановено поне частично зрението на лявото му око. След време ще сподели, че подозира двуметровия скандинавец в злоупотреба и поставянето на метални пластини в ръкавиците, които реферите не са хванали при задължителната проверка преди мача.

Оттам нататък животът на американеца е низ от разочарования и временно спокойствие. Той се развежда с първата си съпруга Тичина Арнолд. Жени се втори път, има и три деца. Финансовите проблеми го принуждават през 2012 г. да разпродаде, каквото му е останало, и да се върне в родния си град Индианаполис. Заедно с него се мести цялото му семейство.

„Не беше лесно. Особено за децата, които зарязаха училище и приятели в Лос Анджелис, за да започнем на чисто в Индианаполис. Животът не е леко пътешествие, има моменти, когато човек просто е поставен на изпитание. Аз все пак съм благодарен на Господ, че ме остави жив. Израснах в трудна среда, но не станах престъпник. Не свърших като мнозина от моето обкръжение. Загубих много другари, които бяха убити. Други ще лежат до живот в затвора“, разказва Брюстър.

А Кличко?

„Не искам да споменавате повече това име пред мен“, отсича бившият боксьор. В очите му, скрити зад кафяви слънчеви очила, обаче се чете необясним (или не чак толкова) страх. Брюстър се изправя внезапно и поглежда часовника си. Време е да върви. Ангажиментите го чакат. Той има мениджърска агенция за млади таланти и работи като треньор на деца. В същата зала, в която едно време и той е направил първите си стъпки в бокса.


Всички зарязват Кличко

Страшилището на ринга цял живот е бил неудачник с жените

Ерген, с тяло на Аполон и с банкови сметки, претъпкани с милиони долари. Собственик на вила в Малибу, имение в Холивуд и апартаменти в Ню Йорк, Киев и Хамбург (нищо че те не се водят на негово име, а на това на вуйчо му Александър - б.а.).

Той е известен, самоуверен (поне зад пред обществото) и умен - с две висши образования: по физическо възпитание и спортна психология. Доктор на спортните науки. Полиглот. Владее безупречно украински, руски, немски, английски и италиански. Страшилище между въжетата на боксовия ринг. Шампион, който не познава вкуса на загубата от 10 години. Това е публичният образ на Владимир Владимирович Кличко - човека, който като виртуозен въжеиграч се изплъзва от клинча на Кубрат Пулев. Не за дълго, защото 15 ноември - новата дата за дългоочакваната среща между тях за световната титла в тежка категория, наближава.


С майка си Надежда Улянова


Какво се крие зад обвивката на двуметровия исполин? Защо на 38 години едва преди година той позна любовта като че ли за първи път и сега се стяга за най-вълнуващия миг в живота - бащинството? Всичко, което касае сърцето, не подлежи на тренировки, контрол и команди. И Кличко е доказателството. Украинецът има всичко, но доскоро бе просто самотник, който не знае какво да прави с парите си и който посреща Коледа и Нова година със семейството на брат си Виталий, с неговата съпруга, племенниците и с майка си. Оказва се, че самочувствието и дразнещата арогантност, които Стоманения чук излъчва, са просто маска. За да не може никой да достигне дълбините на ранената му не веднъж и два пъти душа от интимни разочарования и изневери.

Слабото му място винаги са били влюбванията му. Обикновено в неподходящите. Като се започне от бурните му тийнейджърски години, когато все още гради кариера на аматьорския ринг.

Влад е 19- годишен, когато си изгубва ума по година по-голямата от него Александра в Киев. Не го спира дори фактът, че по това време тя вече е бременна от друг. Въпреки бурните протести на родителите и брат му двамата сключват граждански брак. 18 месеца по-късно историята приключва с развод.

Пет години по-късно през 2000 г. Кличко пада отново, прострелян от Амур. Неговата муза е красива стюардеса на име Марина. Запознава се с нея на полет от Киев до Хамбург. Връзката просъществува девет месеца - време, през юкоето боксьорът приютява при себе си любимата в апартамента си в Германия. Един ден тя си събира багажа и без обяснения го напуска.

През 2008 г. пътищата му се пресичат с ослепителната Каролина Куркова - топмодел, известна от шоуто Victoria's Secret. Отстрани изглеждат перфектната двойка - блондинка и брюнет, изваяни като от скулптор красиви тела, в пълна хармония един с друг. Месеци по-късно Владимир пак събира разбитото си сърце. Чехкинята къса неочаквано с него, за да официализира връзка, в която е била паралелно заедно с украинеца. Заживява с актьора Арчи Друри в Ню Йорк и му ражда дъщеричка.


С Каролина Куркова


Кличко намира утеха в обятията на една от ключовите фигури в сериала „Али Макбийл“ - по-възрастната от него с почти 10 години Луси Лиу (участва и в „Ангелите на Чарли“). Той не крие обожанието си към актрисата с тайвански корени. Влад е джентълмен. Половинката му има детска мечта - някой ден да открие собствена изложба, защото рисува от дете. Когато това се случва през 2009 г. в Мюнхен (с негова помощ и контактите му в Германия - б.а.), боксьорът отива и купува срещу $20 000 първата й картина.


Кличко с Луси Лиу


„Когато човек се вгледа в картините на Луси, той получава масаж на душата“, гласи краткото обяснение на Влад. Щедростта му обаче не спасява и тази връзка и той отново остава сам с чифт боксови ръкавици, празна душа и провалени мечти, че някой ден ще има щастливо семейство като това на брат си (от 1997 г. Виталий Кличко е женен за бившия модел Наталия Егорова, от която има двама синове Егор и Максим и дъщеря Елисавета).


Изкарва афера и с Катарина Вит


Владимир с Катарина Вит


Една от жените, към които Владимир Кличко изпитва възхищение и до днес, въпреки че отдавна пътищата им са разделени, е легендарната фигуристка Катарина Вит. Двукратната олимпийска, 4-кратна световна и 6-кратна европейска шампионка е по-голяма от него с 11 години. Възрастта няма никакво значение. Двамата изкарват заедно година, но връзката се разпада поради несъгласието на майката на Кличко.

Педагожката с пуритански възгледи Надежда Улянова отказва да приеме запазената марка на ГДР и вербувана от ЩАЗИ фройлайн Вит за майка на бъдещите си внуци. Катарина е и единствената жена, с която Стоманения чук е имал вземане-даване и за която отказва да обели и дума днес.


Миньончето Хейдън ще го дари с дъщеря



Хейдън Пенетиър е бъдещата г-жа Кличко. Тя дори трябваше да каже заветното „да“ на своя любим на 23 август в Киев, но сватбата бе мистериозно отложена. Най-вероятно за да може Владимир да се съсредоточи върху подготовката за мача с Кубрат Пулев.

Дребничката американка не страда от факта, че все още няма халка на ръката. За нея много по-важното е, че съвсем скоро тя ще дари украинеца с първородна рожба. Първоначално излязоха слухове, че бебето е от мъжки пол, но наскоро стана ясно, че ще бъде момиченце.

Актрисата започна да се среща с боксьора през 2009 г., но не след дълго двамата се скараха. Временно, защото през 2013 г. папараците ги изловиха, че отново са заедно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване