10/05/14 09:00
(http://www.dnevnik.bg/)

Резултатите от изборите, първите реакции и как протече изборният ден (обзор)


6 897 881 избиратели имаха право да гласуват днес на парламентарните избори, на които се явиха 18 партии, 7 коалиции и трима независими кандидати.

В страната имаше 11 434 секционни избирателни комисии. Изборните секции в чужбина бяха 428 в 60 държави.

"Дневник" проследи на живо най-интересното в изборния ден. Избирателната активност по данни на ЦИК към 17.30 часа е 39.2 %. Според "Алфа рисърч" в края на изборния ден избирателната активност е 49%. В ЦИК са постъпили над 200 сигнала за нарушения. В 20 часа Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално край на изборния ден,

21.55 ч. В Патриотичния фронт си представят, че при тези резултати от изборите у нас може да се създаде кабинет с широка коалиция по подобие на този в Германия, обяви на влизане в НДК Красимир Каракачанов

21.40 ч. Всеки втори ром е гласувал за ДПС, сред хората с основно образование първа политическа сила също е ДПС. Това показват резултатите на "Алфа рисърч"

21.35 ч. Никой не спечели тези избори. Всички ги загубиха. По-добре да се отиде към коалиция в управлението, отколкото да не бъде сформирано правителство. Около това мнение се обединиха в студиото на "Нова телевизия" Георги Кадиев от БСП и Ивайло Калфин от АБВ

21.25 ч. Според 80% от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл" партиите в 43-тото Народно събрание ще са осем.

Социалистите са притеснени да не се окажат трета политическа сила.

21.15 ч. "Алфа рисърч" пусна данни за избирателите на осовните партии по възраст.

21.10 ч. "Алфа Рисърч": ДПС и "Атака" са наравно сред избирателите във Варна и Пловдив към 18 ч.

21.05 ч. Данните, след 50% паралено преброяване на "Алфа рисърч", вкарват осем партии в парламента: ГЕРБ получава 33%, БСП 15.2%, ДПС 14.2%, Реформаторски блок 9.1%, Патриотичен фронт 7.5, България без цензура 6.1, АБВ 4.4%, Атака 4.4%. При това положение ГЕРБ ще има 85 депутати, БСП 39, ДПС 36, Реформаторски блок 23, "Патриотичен фронт 19, България без цензура 16, АБВ 11 и Атака 11 народни представителя.

20.55 ч.
Около 19 часа местно време в столицата на Великобритания Лондон са се извили дълги опашки пред избирателните секции, информира "Нова телевизия". 12 са избирателните секции в Лондон, а в цялата Великобритания са 41. Хората се оплакват от лоша организация, защото няма предварителни избирателни списъци и така всеки, който иска да гласува, пише декларация, името му се записва ръчно, а това бави процесът.

20.40 ч. В Торонто към 13 часа местно време (20:00 българско) за гласуване се чака  45-60 минути. В последните 19 години не е имало толкова гласуващи, казва читател на "Дневник".

20.35 ч. Корнелия Нинова: Хората ни изпращат в опозиция, спечелилите да поемат управлението

20.30 ч. Радан Кънев: "Не виждам мандат за Бойко Борисов да бъде премиер. Очевидно е, че Реформаторския блок взе двоен резултат на това, което ни се предричаше. Другото очевидно е, че българите гласуваха за коалиция. Категорично против сме еднолично управление".

20.00 ч. Общо 77 059 български граждани са упражнили своя вот в изборите за Народно събрание в чужбина до 19 ч. българско време, съобщиха от външно министерство. Най-много са гласувалите в Турция – 38 766 души

20.05 ч. Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: На този етап не мога да отговоря на въпроса за коалициите след тези избори. Много са сурови данните. Всички политически лидери трябва да си дадат сметка за своето представяне. Реформаторите се представиха зле и коалиция с тях няма да е силна. Проблемът е в левицата, тя е много слаба. Фактът, че ДПС се изравни с нея е лош за България. В тази конфигурация не знам как ще се направи правителство.

20.00 ч. Депутатът от БСП Георги Кадиев разкритикува и предишното, и сегашното ръководство на лявата партия, пропуснало, според него времето да направи промени и реформи в партията.

19.50 ч. Избирателната активност в известния като "бастион на ДПС" град Кърджали е била неочаквано ниска - едва 32 %. Това сочат прогнозните резултати на социологическата агенция "Алфа рисърч"

19.30 ч. Резултатите от лидерската битка в 25 МИР-София, според "Галъп": Бойко Борисов получава 37%, Мегена Кунева 16%, Михаил Миков 14.9%, Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт, ВМРО) 6% и Волен Сидеров ("Атака") 6%.

19.15 ч. Първите реакции от партиите:

Румяна Бъчварова от ГЕРБ: Търсим дясноцентристко управление и правителство. Ако тези резултати се запазят, това може би ще е възможно, изказването е пред БНТ.

Петър Москов, "Реформаторски блок": "Нови политики и реформи трябва да се вършат от нови лица. Ние няма да подкрепяме БСП или ГЕРБ, а програмна декларация за управление. Хората не са кандидатствали за работа при Бойко Борисов или Петър Москов, а за промяна", коментира той пред "Нова телевизия".

Божидар Лукарски от Реформаторския блок: Тепърва ще обсъждаме резултатите. Благодаря на всички привърженици на Реформаторския блок. За нас единствената възможна коалиция е дясно център. Нашият резултат ще се вдигнат с гласовете от чужбнина.

Атанас Мерджанов, БСП: Очевидно това е тежък провал на изборите за БСП,  каза той пред БНТ.  от партията.

Николай Бареков, лидер на България без цензура: "Правителство трябва да има. В това съм категоричен.  Тази вечер няма да правя повече коментари по прогнозните резултати. Виждам как политиците обсъждат изборите в телевизионните студиа. Тези хора ми изглеждат смешни, защото говорят преди да са известни  окончателните данни.

Ангел Джамбазки, ВМРО: Много ще е трудно ББЦ да подкрепи мнозинство, съставено от ГЕРБ и Реформаторите. Все пак, по-добре е да има правителство, отколкото нови избори.

19.00 ч. Първите резултати и разпределение на мандати

19.00 ч. "Алфа рисърч" първи прогнозни данни от екзитпол към 18 часа - ГЕРБ 33.2%, БСП 16.5%, ДПС 14.1%, РБ 8.7%, ББЦ 6.3%, Патриотичен фронт 6.0, АБВ 4.1, Атака 3.9.

"Галъп" първи прогнозни данни - ГЕРБ 33.9%, БСП 16.1%, ДПС 14.0%, РБ 8.6%, Патриотичен фронт 6.3, ББЦ 5.9%, Атака 4.9, АБВ 4.4.

Според "Алфа рисърч" при шест партии в парламента ГЕРБ ще има 90 депутати, БСП - 45, ДПС - 38, РБ- 23, ББЦ - 17, "Патриотичен фронт" - 16 и АБВ - народни представители.

Данните на "Екзакта Рисърч Груп: ГЕРБ 35%, "БСП лява България"15%, ДПС 14%, Реформаторския блок 9.5%, "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" 6,5%, Коалиция "България без цензура" 6.5%, "Атака" 5%, АБВ 4%.

18.55 ч. Към 18 часа 43% са гласували от включените в избирателните спицъци, сочат данните на "Алфа рисъч". Реалната е 56 на сто, казват социолозите. Почти съща е била избирателна активност на парламентарните избори през 2013 година. Към 19 часа ще се увеличи с 6-7%. "Галъп" очакват в края изборния ден да е 48%.

18.35 ч. Изборният ден е приключил в Австралия, Япония, Република Корея и Нова Зеландия, каза пред журналисти говорителят на ЦИК, Камелия Нейкова. Последни ще затворят изборните бюра в Калифорния.

18.30 ч. Тази година за първи път българите, живеещи в американския град Синсинати и близките населени места, ще могат да участват в извънредните парламентарни избори. Импровизираната секция там е организирана в йога студиото.

18.20 ч. Избирателната активност е изключително ниска, написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във социалната мрежа "Фейсбук". " Остава още малко време. Излезте и гласувайте по съвест. Всички ние сме отговорни за бъдещето си", посочва Борисов.

18.15 ч. В Страсбург изборният ден протича нормално. До 13.30 ч. местно време вече бяха пуснати стотина бюлетини, като според гласоподавателите интересът е малко по-висок от този на предните избори, съобщи читател на "Дневник". Пред секцията, която се намира в Постоянно представителство на Република България в Страсбург, хората изчакват спокойно на опашката, попълвайки декларация, че няма да гласуват на друго място. Да упражнят правото си на глас са дошли както студенти от Страсбург, така и хора, живеещи в Германия и Испания.


18.10 ч. Ако се съди по активността към 16:30 часа, до края на изборния ден трябва да гласуват поне още 800 хил. души, за да се сбъднат очакванията на социолозите за 3.2 - 3.3 млн. българи, решили да изберат свои представители в Народното събрание, сочат изчисленията.

18.00 ч. Избирателната активност в Кърджали и Столипиново - под очакваната - около 20 % 

17.58 ч. В МВР са получени 200 сигнала за нарушения на изборния процес. 152 от тях са получени на телефон 112, а останалите на телефоните линии на вътрешното министерство. Досъдебните производства о момента са над 60, съобщава БНР.

17.15 ч. Ромите в пазарджишкия квартал "Изток" масово няма да гласуват заради религията, която по думите им забранява участието в избори, съобщава dariknews.bg

17.11ч. Изборният ден в Страсбург протича нормално, съобщи читател за "Дневник". До 13.30 ч. местно време вече са пуснати стотина бюлетини, като според гласоподавателите интересът е малко по-висок от този на предните избори. Пред секцията, която се намира в Постоянно представителство на Република България в Страсбург, хората изчакват спокойно на опашката, попълвайки декларация, че няма да гласуват на друго място. Да упражнят правото си на глас са дошли както студенти от Страсбург, така и хора, живеещи в Германия и Испания.

16.59 ч. Има сериозно увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове спрямо предишни избори. Почти 50% от нарушенията са в тази посока, заяви за БНР социологът Огнян Минчев от Асоциацията "Прозрачност без граници"

16.50 ч. Читател на "Дневник" съобщи, че председателят на 36 - та  изборна секция на район "Средец", която се намира в кино Влайкова на ул. Иван Асен II, от "Атака" е "във видимо нетрезво състояние и  е съвсем  неадекватен - спи на масата (буквално). Това прави доста силно впечатление на гласуващите, а колегите му в комисията нямат голям избор... Това не се случва за пръв път в тази секция  - същият е бил председател на комисията и по време на евроизборите  по - рано тази година. Дали т.нар. председател на комисия ще се съвземе до вечерта, когато ще трябва да напише протокола...не е сигурно", пише още читателят, който предпочита името му да не се споменава. Същият е изпратил сигнал и до РИК.


16.44 ч. 11 сигнала са постъпили в ЦИК във връзка с гласуването в чужбина. Част от тях се отнасят до Атина, Гърция, където Секционна избирателна комисия не е допуснала представители на една политическа сила, да присъстват до изборното помещение. ЦИК се е свързала със секцията в чужбина, за да им даде указания, че няма как да не допускат представителите на политическата сила.
"Другите сигнали са за попълване на декларации, извън изборното помещение в секции в Турция. Това не представлява нарушение на Изборния кодекс, тъй като избирателят може да носи декларацията си със себе си. Той не е задължен да я попълва пред СИК", заяви Александър Андреев, говорител на ЦИК, цитиран от агенция "Фокус".

16.42 ч. Трета осъдителна присъда за последните дни е издадена за престъпления против избирателните права на гражданите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Мъж на 39 години от Плевен е бил осъден на пробация - година и един месец. Вчера от държавното обвинение се похвалиха за други две присъда по бързата процедура.

16.37 ч.  В ЦИК към 16.30 ч. са постъпили 130 сигнала, съобщи агенция "Фокус" 

16.34 ч. 11-те задържани в следствения арест в Русе, за които бе разкрита допълнителна секция, първи са приключили с гласуването, съобщи председателят на РИК-Русе Десислава Дивчева, цитирана от БГНЕС. Почти 100 % е и активността в Центъра за психично здраве, където право на глас имат 102 души.

16.24 ч. Ромските секции в Казанлък – 65%, Плевен – 46%, са рекордьори в страната по активност, съобщава агенция "Фокус". След тези два града се нареждат Криводол, Бяла Слатина, Борован, Угърчин, Малко Търново, Аврен, Николаево, Долни Дъбник и Раднево с около 40%. 

16.22 ч. Рекорден брой избиратели - над 200, са подали заявления за гласуване в подвижни урни, съобщава БНР. В община Силистра до обед подвижната секция успя да обходи половината от желаещите да гласуват 60 гласоподаватели.

16.04 ч. Близо 50% от гласоподавателите са използвали преференцията,  според социолозите от агенция "Галъп Интернешънъл", цитирани от БНР. "Прави впечатление, че процентът на хората, които са заявили, че са гласували преференциално, е доста висок. Близо 50% от хората, които са гласували днес, са упражнили правото си на преференция, като за Реформаторския блок, например, процентът е най-висок, доближаващ, дори минаващ малко 60 процента", заявява Първан Симеонов от агенцията.

16:00 ч. Репортер на "Дневник" видя опашки пред секции в Студентски град



15:50 ч. Сайтът Клуб Z съобщава, че в село Долни Цибър има бойкот на изборите и до 15 ч. подадените бюлетини са били пет. 

15:30ч. Наблюдателите на изборите в чужбина от Института за развитие на публичната среда, съобщават за засилен интерес на избирателте в Мюнхен, Тел Авив и Лондон. От министерството на външните работи съобщават, че към 14 ч. общият брой на гласувалите в чужбина е 32 598

14.46 ч. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи за сигнал, че членове на секционна комисия инструктират гласоподавателите да не пишат нищо в дясната част на бюлетината, където те могат да отразят преференцията си.


14.15 ч. От тази вечер насетне ще е тежко за всички български политици, които са успели да се представят добре днес, защото България очаква от тях да излъчат работещ парламент и работещо правителство, каза лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Той каза, че е гласувал за работещ парламент, който да излъчи правителство, способно да направи нужните реформи. "Трябват сериозни промени в няколко сектора: икономика, здравеопазване и енергетика. Трябва цялата машина на държавата да се пренастрои", обобщи Николай Бареков.


13.50 ч. Бившият премиер Симеон Сакскобургготски е гласувал в 9.15 часа. в 150-то основно училище в квартал "Дружба", съобщиха от неговата пресслужба. На излизане от секцията той разговаря със симпатизанти и съмишленици, много от които пожелали да се снимат с него. Сакскобургготски с радост отбелязал доста голям брой желаещи да гласуват, въпреки ранния час, завършва съобщението.


13.20 ч. "Гласувах за социалистическата идея, за управление, което гарантира грижа за хората, което няма да допусне отново замразяване на социалните разходи, което няма да направи хората заложници на интересите на монополите, а ще ги защити", заяви президентът на Партията на европейските социалисти и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.


13.10 ч. ГЕРБ няма да участва в нестабилно правителство. Ще участваме само в стабилно управление, а не в нестабилно правителство тип Орешарски, каза лидерът на партията Бойко Борисов, след като гласува. Той допълни, че ако не може да се формира стабилно правителство ще има нови избори. "Нека българите да излъчат категоричен победител, независимо кой е. Ако това е БСП, веднага ще ги подкрепя, ако е ДПС или РБ, също ще ги подкрепя", каза още Борисов.


13.00 ч. С решение на РИК- Пазарджик е отстранен председателят на СИК в село Боримечково, каза на пресконференция говорителят на РИК-Пазарджик Георги Добрев, цитиран от "Фокус". Причината е подаден сигнал от МВР- Пазарджик вероятно за купуване на гласове и изнасяне на материали. На негово място е назначен нов председател. 



12.40 ч. В социалните мрежи се появиха първите резултати от изборите, на база социологически проучвания в секциите.

12.20 ч. ЦИК наложи първа глоба на медия са съобщаване на изборни резултати, макар и маскирани като класация. До момента сигналите за нарушения са 29. 



12.15 ч. Гласувах за по-справедлива България. Това каза пред журналисти председателят на БСП Михаил Миков, след като упражни правото си глас.



12:02 ч. Мисля, че днес всички трябва да бъдем достатъчно прецизни в изказа си, за да не затрудним постигането на съгласие по формулата на стабилно управление на реформите. Очаквам силен резултат за ДПС, по-добър от резултата през май 2013 година, и това ще бъде доверие, подкрепа за отговорната роля, която ДПС играе особено силно след евровота", заяви лидерът на ДПС Лютви  Местан.

12.00 ч. Първите официални данни на ЦИК за избирателната активност, сочат, че към 10 часа тя е била 7.81%. През 2013 година, на предишните парламентарни избори, тя е била 12.7% в същия час.

11.50 ч. Призовавам всички, които не смятат, че трябва да гласуват, да го направят. Защото стабилна държава се прави тогава, когато всички сме дали гласа си, независимо кой за коя политическа формация гласува, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

11.30 ч. Имам дълбоко подозрение, че от самото начало на кампанията върви процес на покупко-продажба и тежка манипулация на изборния вот така, както беше на предишните избори, каза пред журналисти, лидерът на АБВ Георги Първанов.

11.15 ч. "Във всички мои изявления през последния месец съм бил пределно ясен, не може страната да се управлява повече от служебни или експертни правителства – трябва да има политическо правителство – правителство, с което се ангажират основните политически сили, които са спечелили изборите", заяви служебният министър -председател Георги Близнашки, след като упражни правото си на глас.

11.10 ч. "Моят апел към българите днес е: Моля гласувайте мощно, гласувайте всички, гласувайте масово, защото тези избори са важни и те определят бъдещето на България за много години напред". Това призова президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас

11.00 ч. Към 10 ч. избирателната активност в страната е около 9%, съобщи пред БНР Първан Симеонов от "Галъп". Подобна е била активността и на европейските избори. Малко по-ниска е активността в сравнение с предишните парламентарни избори към този час. 

10.45 ч Ще употребя моя преференциален вот, който е в подкрепа на Реформаторския блок, каза лидерът на Движение "България за гражданите" и водач на листата на РБ в 25-и МИР Меглена Кунева "Смятам, че това означава да бъдеш още по-свързан с човека, за който си гласувал в твоята избирателна секция, в твоя избирателен район", пояснява тя.

10.35 ч. Волен Сидеров е гласувал за тезите в своята книжка "Планът Сидеров", стана ясно от неговите думи, след като даде гласа си.

10.30 ч "Имаме всички шансове да сформираме кабинет и очаквам това да се случи", каза след като гласува водачът на листата на ГЕРБ за 24-ти МИР Румяна Бъчварова. 

10.20 ч. ЦИК е получила първи сигнали, че онлайн медии заобикалят закона, като съобщават резултати под формата на класации. Те ще бъдат разгледани на заседание на комисията в 11 часа. 

10.15 ч. Изборният ден в Оукланд, Нова Зеландия, е приключил, тъй като всички регистрирани са дали гласа си, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

10.00 ч. Лидерът на ДСБ Радан Кънев гласува във Варна. Гласувам винаги за промяната и това е, от което България има нужда. Днешното гласуване е наистина празник, защото сложи край на най-лошото управление, заяви той.

9.30 ч. Снимка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който гласува се появи на "Фейсбук" страницата на ДПС. Доган не се е показвал на публично място от януари 2013 година, когато на конференция на ДПС към главата му беше насочен газов пистолет.


8.50 ч. Изборният ден започна нормално, каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев цитиран от "Фокус". Централната избирателна комисия е дала разрешение за откриване на изборния ден по-рано в Силистренско заради три секции с подвижна кутия с оглед на големия брой избиратели, пожелали да гласуват по този начин. ЦИК е дала разрешение за откриване на изборния ден по-късно в една секция в Тромсьо, Норвегия. В ЦИК няма сигнали, че някъде изборният ден не е открит. Първите данни за активността ще започнат да бъдат подавани от районните избирателни комисии към 10.00 - 10.30 часа, което означава, че в Централната избирателна комисия ще постъпят като обобщена справка около 11.00 - 11.30 часа.
 
8.00 ч. От този час до приключване транспортирането на изборните книжа влизат в сила ограничения в паркирането в София. Те обхващат основно районите на НДК, зала "Христо Ботев" и зала "Фестивална".

6.00 ч. Избирателните секции в цялата страна отвориха врати. Гласуването ще продължи до 19 часа, а ако се налага, ще се удължи с не повече от час - до 20 часа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване