10/06/14 03:09
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов се превръща в главният проблем пред всякаква коалиция

Борисов говори пред журналисти след обявяване на първите резултати от парламентарните изборите 2014 г. Снимка: от екрана

В характерния си стил победителят в изборите Бойко Борисов обясни недостатъчният резултат за партията си с инцидента в Горни Лом, за който употреби израза „не е случаен”. И поясни, че ГЕРБ прекратили предизборната кампания заради скръбното събитие.
На изборите през 2013 г. Борисов хвърли вината за недостатъчния резултат върху инцидента с печатницата за бюлетини в Костинброд.

Реалността е такава, че през 2013 г. ГЕРБ взе 1 млн. и 80 хил. гласа, приблизително 31% от гласовете и 97 депутатски места. Сега взима около 33% от гласовете с почти същия брой гласове, защото има по-ниска избирателна активност, най-ниската от 25 години насам. Но депутатските места на ГЕРБ ще бъдат около 85, защото този път в парламента влизат минимум 7 партии*. По-малко партии остават извън парламента и преразпределението на проценти към преминалите бариерата е по-незначително.

Партията на Борисов има почти същия брой гласове като през 2013 и е достигнала тавана си. На избори го подкрепят твърди негови привърженици. Много от останалите партии са събрали гласове „анти-ГЕРБ”, а не толкова гласове на убедени свои симпатизанти.

Тази изолация на ГЕРБ я произвежда самият Борисов

Неговата агресивна кампания с обвинения към всички партии го поставя в това положение. Той нападаше ту БСП, ту Реформаторския блок, ту ДПС – всички наред.
И през 2013 г. Борисов се беше поставил в положение на конфронтация с всички и когато спечели изборите не потърси преговори за коалиция с никого. Не даде пресконференция нито в НДК след победата си, нито по-късно. Взе мандата от президента и го върна демонстративно веднага, без да се опита да преговаря. След това започна неадекватно да играе на опозиция, отказа да присъства в парламента за съставяне на правителство, за да не могат да се съберат 121 депутати и така да принуди „Атака” да помогне за кворума.

Това е ненормално политическо поведение – Борисов иска или цялата власт, или нищо. Така тогава той произведе нестабилност в страната, защото втората и третата партия съставиха правителство със 120 души. Получи се нестабилно мнозинство, първият на изборите не пожела да участва. След самоубийственият ход с избора на Пеевски от страна на крехкото мнозинство, страната потъна в протести.
В тази ситуация никой не оцени подобаващо приключилото управление на Борисов. Нито медии, нито политици обясниха какви са негативните ефекти от него и последиците. Слабото правителството не успя да разчисти вредите от него, направи някои смешни опити да изобличи чорбаджийските похвати на Борисов да ползва самолетите и хеликоптерите на държавата като таксита, което не беше най-страшното в неговото управление.
Сега през 2014 г. Борисов отново е победител,

отново не даде пресконференция в НДК

Направи изявления на крак, в които недвусмислено атакува Реформаторския блок, че не може да му поставя условия. Без съмнение искането му е той отново да е премиер, а реформаторите преди повече от месец излязоха с декларация, че в бъдеща коалиция не искат Борисов да е премиер, Цветанов да е вътрешен министър и Дянков – финансов.

Логично е при парламентарна демокрация лидерът на спечелилата партия да стане премиер, каквито и коалиции да се сключват. Но в нашия случай става дума за компрометиран премиер, нарушавал закона, без нарушенията му да са разследвани и санкционирани от съдебната власт. Има свидетелства, че Борисов оказва натиск и контролира съдебната власт*. Няма съмнение, че главният прокурор е негов избор. Злоупотребата с власт у нас е толкова явна, така са привикнали да я приемат медии и уж сериозни анализатори, че една швейцарска политичка прозвуча доста рязко. Дорис Фиала, ръководителка на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване