10/06/14 17:04
(http://e-vestnik.bg/)

Газета: “България направи антируски избор”; Монд: “Вечното завръщане на Бойко Борисов”

Българските граждани гласуваха за европейската насока в развитието на страната, пише руското електронно издание “Газета”, отбелязвайки “доста сериозното поражение на политическите сили, които можем да наречем лоялни към Русия”.

“България направи антируски избор”, пише изданието, коменитрайки междинните резултати от вчерашния парламентарен вот, според които партия ГЕРБ печели 32,66 процента от гласовете.

“Газета” припомня, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече беше министър-председател от 2009 до 2013 г. и в началото на мандата си подари кученце на Владимир Путин - тогава премиер на Русия.

“Извън рамките на дипломатическия етикет обаче двустранните отношения в икономическата и политическата сфера далеч не бяха на висота. Борисов например не подпомагаше особено руските проекти в енергетиката”, се казва в материала.

Според руския експерт Владимир Брутер, цитиран от “Газета”, “през управлението на Борисов се очакват още по-силни тежнения на България към Европа и САЩ”. Изданието обаче изтъква, че ГЕРБ няма да има абсолютно мнозинство в парламента и ще трябва да се съюзи с други партии, за да сформира правителство.

По думите на Брутер най-добрият вариант за България ще бъде правителство, в която са представени и социалистите - досега опоненти на Борисов, и ДПС - “защитниците на турското малцинство”. “Подкрепата от страна на Русия и на Турция ще осигури повече стабилност, отколкото подкрепа от страна само на Турция или само на Русия”, обяснява политологът.

Прогнозите на политолози и експерти за резултата от българските парламентарни избори се оправдаха изцяло. Във всички исторически моменти България се е ориентирала към най-силния геополитически играч, а в момента такъв е Европейският съюз.

Това заявява Екатерина Шумицка от Центъра за европейски изследвания в Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките, цитирана на сайта на “Парламентская газета”.

“Ако имаме желание да променим тази ситуация, трябва да станем такъв най-силен играч”, е заявила тя на среща в пресцентъра на вестника - официално издание на Държавната дума.

“Монд” и “ИЮ Обзървър” за изборите в България

България, най-бедната държава в ЕС, белязана от корупция и нестабилност, не е страна като другите, а Бойко Борисов, 55-годишният водач на дясната партия ГЕРБ, също няма нищо общо с обикновен кандидат.

Бившият премиер, свален от власт под натиска на улицата през февруари 2013 г., се очаква отново да оглави правителството след победата на партията си на вчерашните парламентарни избори, пише френският в. “Монд” под заглавие “Вечното завръщане на Бойко Борисов”.

ГЕРБ получи 32,6 процента от гласовете, изпреварвайки социалистическата партия (15,29 процента) и Движението за права и свободи (14,91 процента), но този резултат не осигурява на партията абсолютно мнозинство и Борисов ще трябва да сформира коалиция, отбелязва вестникът. Съюз с малката дясна формация “Реформаторски блок” е възможен, ако тя приеме първенството на Борисов. “Кой друг може да бъде премиер?”, запита откровено той.

Това обаче може да не е достатъчно така, че всички опции остават възможни, включително споразумение с малката популистка партия “България без цензура” или с националистите от “Патриотичен фронт”, допълва “Монд”.

България върви към повече нестабилност след предсрочните избори, пише в заглавие сайтът “ИЮ Обзървър”. “Българската десноцентристка партия ГЕРБ победи на вчерашните парламентарни избори, но не успя да спечели абсолютно мнозинство. Общо осем партии са на път да влязат в парламента, проправяйки път за нестабилна коалиция след вторите предсрочни избори в България за последните 18 месеца, пише изданието в кореспонденция от София.

Политически анализатори коментират, че с толкова фрагментиран парламент ще е трудно да се състави правителство и не е малко вероятно да видим нови предсрочни избори идните месеци.

Това ще е петото българско правителство за две години и то ще трябва да решава важни въпроси през следващите месеци.

Единият от тях е съдбата на Корпоративна търговска банка, другият е как да процедира с подкрепяния ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване