10/06/14 16:55
(http://pik.bg)

Държавата подпомага с 10 000 лв. близките на загиналите в Горни Лом

Държавата подпомага с 10 000 лв. близките на загиналите в Горни Лом

Семействата на загиналите при взрива в Горни Лом ще получат по 10 000 лева помощ от държавата, пише "24 часа".

Това ще стане с постановление на Министерския съвет, уточни в селото зам.-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова. Отделно от това вече са задвижени документите на близките на жертвите и във вторник те ще получат от социалните служби по 325 лева еднократна помощ. Тези пари се отпускат по Правилника за социално подпомагане, поясни шефката на регионалната дирекция "Социално подпомагане" Стефка Александрова.

Заместник- министърът на труда и социалната политика обяви още, че Министерството на труда и социалната политика и Министерството на правосъдието са задействали необходимата процедура, за да бъдат издадени в най-кратки срокове смъртни актове на загиналите и удостоверенията за наследници, без които помощите от държавата не могат да бъдат отпуснати.

Уверението е, че това ще стане тези дни, протоколите от кметовете са изготвени, каза и кметът на Монтана Златко Живков, където има шестима загинали. Същевременно се придвижат и документите за отпускане на наследствени пенсии от НОИ. По Закона за закрила на детето ще бъдат дадени помощи на 9 деца, които останаха сираци. 5-годишният Иван, чиито майка и баща загинаха, ще бъде настанен при по-големия си брат, който ще се грижи за него. Средствата, които постъпват по откритата от Община Чупрене национална дарителска сметка, ще бъдат разпределени между семействата на всичките 15 загинали, независимо от кое населено място са, каза кметът на Чупрене Ваньо Костин.

Българският червен кръст също ще подпомогне финансово семействата на загиналите край Горни Лом. От хуманитарната организация в Монтана психолози работят с петгодишното дете от село Средогрив, което загуби родителите си. Детото все още не подозира за тежката си участ. То плаче че ги вяма майка му и баща му, но след това забравя и се унасия в игри. Стремежът е то да не бъде стресирано и да не изпадне в шок.

От БЧК му даряват 5 000 лева, а на семействата, които загубиха своите близки- по 1 000 лева. Това е един жест на човешко отношение към трагедията на тези хора. Важно е да почувстват, че не са сами", решил председателят на БЧК Христо Григоров.

По 2500 лева ще отпусне община Чупрене на четирите семейства от общината, от които има загинали при инцидента в завода за боеприпаси в Горни Лом, каза председателят на общинския съвет в Чупрене Богомил Станков.
В Монтана с решение на общинския съвет на почернените семейства ще бъдат отпуснати по 2000 лева и поети разходите по траурните церемонии.
Освен финансовата помощ, семействата ще получат и дърва за огрев. На двете възрастни жени, които са загубили в трагедията свои близки ще им осигурат лични асистенти, увериха още от социалната служба.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване