10/06/14 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Самарас и Венизелос искат вот на доверие

С традиционно освещаване днес ще бъде открита новата сесия на гръцкия парламент, на която правителствената коалиция ще поиска вот на доверие. Дебатите по вота ще започнат в сряда или четвъртък, а гласуването ще се състои в събота.

Във връзка с този вот и докато течеше среща между Самарас и Венизелос, правителствената говорителка София Вултепси направи следните две уточнения.

Тя каза: първо, процедурата по избора на нов президент на страната ще се движи, както предвижда конституцията и конституционната практика, а именно, месец преди изтичането на мандата на сегашния държавен глава, тоест през февруари 2015 г.; и второ - след началото на новата сесия на парамента, правителството незабавно ще поиска от депутатите да потвърдят доверието към кабинета, съгласно чл. 84 от конституцията.

С този ход де факто Самарас и Венизелос “хвърлят ръкавицата” на депутатите, които през последните дни бяха подложили на остри критики правителството. Много от тях дори говореха за ускоряване на процедурата за избор на нов президент, за да разчистят пътя около този вот. Това е и опит на коалицията да сложи край на разпростравяните слухове и сценарии за предсрочни избори. А единственото основание такива избори да има е, ако не мине сегашният вот, и ако управляващите не съумеят да осигурят необходимите 180 депутати за избора на нов президент от сегашния 300-местен парламент.

Депутати от двете правителствени партии - Нова демокрация и ПАСОК, обаче бяха изненадани от решението на своите лидери, а доста от тях казваха, че

дори подкрепата за коалицията да не подлежи на съмнение, тя трябва да даде сигнали за промяна на своята политика, и че това е нужно да стане сега, когато в Атина се намират представителите на тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ, МВФ за поредния преглед на финансовото състояние на Гърция в замяна на отпусканите й кредити.

От страна на Нова демокрация поисканият вот е опит да се затворят вътрешнопартийните фронтове, открити през последните дни с изявления най-вече на “караманлистите” привърженици на бившия премиер Карамалис , които не изключиха дори възможността за съставяне на правителствена коалиция на най-широка основа.

Пред собствената си парламентарна група лидерът на социалистите и вицепремиер Евангелос Вениделос, по-малкият коалиционен партньор в кабинета, направи опит да мобилизира своите съпартийци, сред които има “мърморковци”, критикуващи непрестанно политиката на правителството.

Залогът на кабинета е да съумее да получи 154 гласа от депутатите на партиите от коалицията - Нова демокрация и ПАСОК, а също така и да привлече някои от независимите депутати, които гравитират около тези две политически сили. Това обаче не означава, че няма да има изтичане на гласове. Несъгласните незабавно ще бъдат отстранени от собствените си партии.

Вотът на доверие е и послание към тройката кредитори, чийто представители са в Атина за преговори, от които зависи дали Гърция ще продължи да получава финансови инжекции. А то трябва да им подскаже, че непосилният натиск, на който е подложено правителството, може да доведе до политическа криза и избори.

Източници твърдят, че Самарас е бил този, който е искал да разчисти пътя пред кабинета, за да не може ръководената от него коалиция да бъде заложник. Предложението за вота на доверие бе направено от Венизелос и то бе незабавно прието.

То обаче е и послание към опозиционната партия СИРИЗА, която открито оспорва легитимността на правителството и иска незабавни избори. Нейни представители заявиха, че това е панически акт от страна на правителството, което е делегитимирано. Самарас иска вот на доверие от един делегитимиран парламент и нека той се яви за последен път пред гръцкия народ, за да даде отчет за собствената си политика, казаха те.

За да мине вотът на доверие, правителството се нуждае от 151 гласа. Депутатите на двете партии - Нова демокрация и ПАСОК, наброяват 154 гласа. ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване