10/06/14 07:45
(http://www.klassa.bg/)

Осем формации в новия парламент

 
 
 
 
Данните на агенциите към 21:00 часа
 
8 формации ще имат свои представители в 43-тото НС, показаха данните от паралелното преброяване, които бяха огласени след приключването на вчерашния изборен ден.

 

Според „Галъп интернешънъл” ГЕРБ заема първото място с 33,8% от гласовете. На второ място остава БСП с 16%, следвана от ДПС с минимална разлика от едва 0,4%. Четвъртото място е за Реформаторския блок с 8,7%. За Патриотичния фронт пък бюлетина са пуснали 7,1%, за ББЦ - 5,5%, за „Атака” - 4,5%, а за АБВ - 4,2%.

 

Според „Екзакта Рисърч Груп” за ГЕРБ са гласували 35,2% от избирателите и партията ще има вероятно 87 законотворци. На второ място е БСП с 15% и 43 спечелени мандата, а

 

на по-малко от процент след червените

 

е ДПС. На движението, което съвсем застигна столетницата, се полагат 41 от парламентарните места. РБ остава на четвърто място с 9,6% и 22-ма депутати, следван от ПФ с 6,7% и 16 народни избраници и „Атака” и ББЦ, които със своите около 5% ще разполагат съответно с 16 и 15 представители в НС. АБВ, която очевидно е на кантар да прехвърли 4-процентовата бариера за влизане в парламента, пък получава 4,5%. Така най-вероятно 43-тото НС ще бъде с рекорден брой формации – една повече от 40-ото, в което имаше 7 парламентарни групи.

 

След оповестяването на резултатите лидерът на първата по резултат формация Бойко Борисов коментира в централата на ГЕРБ вариантите за евентуална управленска коалиция.

 

Той за пореден път отсече, че няма да позволи от РБ да му поставят условия, при това задкулисно. Дайте на Костов да му дадем да овладее и ГЕРБ, да си изберат друг лидер на партията и да си го излъчат за премиер, захапа реформаторите Борисов, чиято формация първа трябва да получи мандата от президента Росен Плевнелиев за съставяне на кабинет. Не може със 7-8% да твърдиш, че си най-великият, възмути се той от видната еуфория на реформаторите, които не криеха радостта си от факта, че са се добрали до НС в щаба си в НДК.

 

Борисов изрази увереност, че след управлението си социалистите ще предпочетат да останат извън властта заради лошото състояние на държавата, което са завещали. Малко по-рано, на влизане в НДК, червената Корнелия Нинова даде да се разбере, че плановете на БСП са именно да останат в опозиция. Загубата е сериозна, хората ни наказаха, не скри разочарованието си пък съпартийката й Мая Манолова.

 

При тази конфигурация не виждам как ще се направи правителство, коментира още Борисов. Той отчете, че преднината на ГЕРБ пред БСП е двойна. Това е прецедент

 

в Европа толкова пъти десните да победят левите, констатира Борисов, който не изключи ДПС дори да задмине по резултат червените при окончателните резултати от вота. Той отбеляза също така, че ако на политическите лидери държавата им е мила, трябва да загърбят амбициите си и да приемат нормалното - победителят да излъчи премиер. Готов съм да поема всички рискове за

 

управление на държавата

 

моля колегите от другите партии да преспят с резултатите, да се смирим, не е нужно да говорим точно днес или утре, апелира Борисов.

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан констатира от своя страна, че движението е постигнало ръст от 20% спрямо предишния парламентарен вот. Визирайки предварителните резултати от изборите, той призова политическите сили да уважават волята на суверена, а не да отправят послания, приканващи го да отиде на поправителен. Страната се нуждае от политическо съгласие и успокоение, заяви Местан. Политиците трябва да правят разлика между желаното и реалното, каза още председателят на ДПС, който е категоричен, че гласовете, дадени за движението, зад което стояли 500 000 избиратели, са „гласове за националното съгласие”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване