10/06/14 14:12
(http://pik.bg)

Смолянският планетариум ще отбележи Световната седмица на Космоса с редица мероприятия

Смолянският планетариум ще отбележи Световната седмица на Космоса с редица мероприятия

 Смолянският планетариум ще отбележи Световната седмица на Космоса с редица мероприятия. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Марияна Хаджигенчева, директор на звездната институция. По думите й, това е мащабно публично събитие, което се провежда в 80 страни, а организираните събития надхвърлят 1 400.

По традиция и смолянския планетариум ще се включи. Откриването е днес от 17.00 часа. На него ще се представи изложбата „Как ще спреш ти мене волната...”, посветена на120-тата годишнина от рождението на Елисавета Багряна. В 22 постера са показани много оригинални ръкописи, вещи, снимки и книги с автографи, разказващи за духовните пътешествия на поетесата. Стихове на Багряна ще прозвучат в изпълнение на смолянската актриса Миряна Найденова. Хаджигенчева каза още, че в рамките на Световната седмица на Космоса, гост на Планетариума е Национален литературен музей – София, а неговата директорка, Катя Зографова днес на откриването ще представи книгата си „Играещата със стихиите”. Хаджигенчева допълни, че по време на Световната седмица на Космоса всеки ден от 15.00 часа са заложени различни популярни астрономични програми, които могат да бъдат гледани от посетителите и любителите на астрономията.

„Това е седмица, в която идеята е да се направи достояние на всички посетители ползите от изследването на Космоса и влиянието му върху всички сфери на човешкия живот”, каза още Хаджигенчева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване