10/06/14 07:58
(http://www.klassa.bg/)

Търсенето на земя се засилва

 Има засилено търсене на пазара на земеделска земя във Видин, но предлагането е малко. „Особено много се търсят големи масиви, но на пазара липсват”, твърди брокерът Гълъбина Гергова.

 

Според нея интересът към големите масиви земеделски земи за покупка е както от физически лица, така и от фирми. И ако допреди години предлагането на земеделски земи и пасища преобладаваше на имотния пазар, то днес то е ограничено поради изчерпване на предлаганите земи. Последната реализирана сделка – продажба на голям масив земеделска земя от водеща видинска фирма за недвижими имоти, е била преди две години за земеделска земя в района на село Динковица за 400 дка.

 

Ограничена е и бройката за предлаганите за продажба

 

малки по площ пасища, овощни градини и лозя

 

Цената на нивите ІІІ и ІV категория, които са най-търсените, се движи от 500 до 700 лв. за декар. Тя варира и е с по-висока стойност в зависимост от разположението на нивите. Пасища, мери и ливади се търгуват за около 50-100 лева на декар, но цената им също може да се повиши, ако се намират в съседство с добри обработваеми земи. Така например, твърдят брокери от видинска агенция последната продажба на пасище поради факта, че се е обработвало, е достигала цената от 650 лева на дка.

 

Арендаторите пък в района на Видинско предлагат от 26 до 32 лева за декар. Цената варира от продължителността на арендата. Проучването показа, че хората масово предпочитат не парите от арендата, а натурата - олио, брашно, жито или хляб.

 

Сега предимно големи арендатори са купувачи

 

на земеделска земя, а продават тези собственици, които не могат да стопанисват земята си, или такива, които са крайно обеднели. На територията на Видин не са малко фирмите за търговия и посредничество със земеделски земи, които в повечето случаи са собственост на големите арендатори в региона.

 

Гълъбина Гергова смята, че друга тенденция в района е засиленият интерес от няколко фонда, които търсят земя навсякъде. В зависимост от категорията на земята и дали масивът е до или над 10 дка цените са различни. До 10 дка цената за трета категория земя е от 300 до 330 лв. за дка. При масив над 10 дка, например около 50 дка, цената достига до 450-500 лв.

 

Земеделска земя се предлага за продажба близо до Видин на главен път Е-79, като цената й е 8000 евро, а общата площ 5300 кв. м, което означа 1,51 евро на кв. м. Това е един от големите предлагани парцели земеделска земя, на 50 км от областния център. Земята е III категория - плодородна почва. Парцелът е подходящ за засаждане на селскостопански култури, а при смяна на статута за изграждане на мотел, крайпътно заведение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване