10/06/14 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

Хонконг - разделеното общество

Асошиейтед прес

Протест в Хонконг. Снимка: АП/БТА

Историята на Лян Чунин, главният администратор на Хонконг, е типичната приказка за издигането от низините на забогателия бедняк, което по правило се приветства в този град с търговско мислене. Лян обаче е изключително непопулярен, главно заради отдавнашните си връзки с континентален Китай.

Нарастващото влияние на Пекин върху бившата британска колония е основен фактор за протестите, парализирали части от този динамичен град и доведоха до най-голямата конфронтация от десетилетия насам. Не всички в Хонконг споделят гнева към Пекин и сбиванията, които започнаха в края на миналата седмица между протестиращи и жители, опитващи се да ги прогонят от улиците, е отражение на задълбочаващото се разделение в седеммилионния град.

През миналата седмица протестиращите и техните привърженици понякога достигаха десетки хиляди на брой. Те изразяваха неодобрението си към Лян и към плановете му контролирана от Пекин комисия да подбира кандидатите за първите избори за главен администратор през 2017 г. Този протест е най-голямото предизвикателство за Китай, откакто през 1997 г. пое контрола върху територията с лозунга “една страна, две системи” - догвореност, запазваща гражданските свободи на града и разделяща правните и политическите системи на града и на континентален Китай.

“Ние не искаме революция. Ние само искаме демокрация”, каза 17-годишният организатор на ученическите протести Джошуа Вон в събота вечер пред огромна тълпа младежи, които възторженоскандираха “Да живее Хонконг!” и “Демокрация сега!”

Недоволството, разпалило протестите, излиза далеч отвъд неудовлетворението от Лян и политическите реформи. Доходите са в стагнация, докато битовите разходи са се увеличили. Дистанцията между бедни и богати в Хонконг е сред най-големите в света, а средните доходи на хората под 24-годишна възраст са под 8000 хонконгски долара (около 1000 щатски долара) месечно.

Мнозина в Хонконг са убедени, че Лян не е изпълнил обещанията си да повиши заплатите и да постави под контрол цените на наемите за жилища и че не е отстоявал местните интереси пред правителството в Пекин. “Моделът “една страна, две системи” и високото равнище на автономия, тези обещания бяха подменени през последните няколко години”, каза Уили Лам, професор по политология в Китайския университет в Хонконг.

Разговори с хора, които участват или наблюдават протестите, показаха различия в мненията. Някои, които са се преселили в града от континентален Китай, симпатизират на Пекин. Но мнозина други, които са бегълци от комунистическия режим, се тормозят от това, че свободите в западен стил и стремежите към демокрация се подкопават от засилващото се китайско влияние върху медиите и икономиката.

“За всички е съвсем очевидно, че главният администратор не се ползва с доверие”, каза Ансон Чан, широко уважаван бивш главен секретар - върховния пост на държавен служител в Хонконг. По думите му независимостта на съдебната система, върховенството на закона и правата и свободите, гарантирани от споразуменията, според които Китай пое контрола върху града, “бързо се разпаднаха пред очите ни”. “Залогът са нашите основни ценности и нашия начин на живот”, каза Чан в интервю в Лондон.

Лян се стремеше да разреди напрежението, като предложи преговори между неговата администрация и протестиращите. Но активистите отхвърлиха този план, след като бяха нападнати, и обвиниха властите, че заговорничат с престъпни банди в опита си да разгонят демонстрациите - нещо, което властите отричат.

В качеството си на член на високопоставената Политическа консултативна конференция на народа на Китай и на други свързани с континентален Китай организации Лян Чунин участваше в изготвянето на проекта за “основния закон” на Хонконг, тоест миниконституцията на града. Лин, който е син на полицай, завършва колеж в Хонконг и заминава да следва във Великобритания, за да стане геодезист. Когато се връща в родината си, работи в сферата на недвижимите имоти, като играе ключова роля в продажби на право за ползване ...

Публикувана на 10/06/14 22:55 http://e-vestnik.bg/21428/honkong-razdelenoto-obshtestvo/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване