10/06/14 22:48
(http://e-vestnik.bg/)

Шиитски бунтовници са новите господари на Йемен

Асошиейтед прес

Пазар в Йемен. Снимка: арабгайд

Столицата на Йемен, най-бедната арабска страна в света и може би най-хронично нестабилната, си има нови господари. Антиамерикански настроени шиитски бунтовници охраняват контролни пунктове и обикалят улиците с пикапи със зенитни картечници. Бойците контролират почти всички сгради на държавни институции - от летището и централната банка до министерството на отбраната.

По улиците са останали само шепа полицаи и войници. Бунтовнически бойци засипаха града с листовки, на които се чете лозунгът им - “Смърт за Америка, смърт за Израел, проклети да са евреите и победа за исляма” - разновидност на популярен ирански лозунг, често скандиран от шиитски въоръжени бойци в Ирак и поддръжниците на ливанската организация “Хизбула”.

Докато светът се е съсредоточил върху битката срещу групировката “Ислямска държава” в Сирия и Ирак, разположеният на южния край на Арабския полуостров Йемен преживя свое внезапно сътресение, когато шиитските бунтовници хуси превзеха Сана преди две седмици.

Сега бунтовниците хуси, за които мнозина смятат, че са подкрепяни от шиитски Иран, са готови да се превърнат в йеменския вариант на “Хизбула” в Ливан - най-големите брокери на властта, доминиращи управлението и на практика управляващи държава в държавата.

Превземане на столицата от тях също така заплашва да предизвика яростна ответна реакция от твърдолинейни сунити, предизвиквайки битка на религиозна основа, която би дала тласък на йеменския клон на Ал Каида. САЩ водят битка срещу него от години посредством кампания с безпилотни самолети и в координация с йеменската армия. Призив за обединение за борба срещу шиитската мощ може да превърне Йемен в магнит за сунитски джихадисти от целия регион, както стана в Сирия и Ирак.

Миналата седмица атентатор самоубиец от Ал Каида се вряза с кола бомба в болница, използвана от хутите в провинция Маариб, при което загина един човек. Групировката, известна като “Ал Каида на Арабския полуостров”, обеща да се бие срещу бунтовниците и призова другите сунити да я подкрепят.

“Телата ви ще бъдат разпилени, а главите ви ще хвърчат”, посочи Ал Каида в изявление до бунтовниците хуси.

Подкрепяният от САЩ президент фелдмаршал Абд Рабу Мансур Хади е до голяма степен безпомощен, мъчейки се да състави ново правителство, за да изпълни исканията на хусите. Съседната Саудитска Арабия се безпокои от създаване на потенциален проирански преден пост на границата й.

В интервю за Асошиейтед прес Джамал Беномар, специалният представител на ООН, който посредничи между правителството, хусите и другите фракции, предупредим че “това превземане на Сана от хутите ще има силен отзвук в Йемен и региона”.

“Сега на Йемен ще се гледа като на свързан с други ситуации в региона, с регионално и международно участие”, посочи той.

Хусите, които наричат групировката си “Ансар Аллах” (поддръжници на Бог), са последователи на заидското вероизповедание - клон на шиитския ислям, който се среща почти изцяло само в Йемен и съставлява около 30 процента от населението. Религиозните водачи на заидите са управлявали векове наред голяма част от Северен Йемен - а хусите, поддръжници на рода Хуси, клан, който претендира, че има роднинска връзка с пророка Мохамед, се стремят към възраждане на заидската идентичност.

Бунтовниците, които понастоящем са оглавявани от 33-годишния Абдул-Малик ал Хуси водиха поредица граждански войни от средата на миналото десетилетие от своята крепост Саада, на север от Сана. През 2011 г. те установиха пълен контрол над провинция Саадах.

Но тазгодишното им настъпление е обезпокоително. Те нахлуха на юг, побеждавайки сунитските племена, верни на консервативната сунитска партия “Йеменски сбор за реформи” (”Ислах”), а през юли завладяха провинция Амран, която граничи със столицата. След това превзеха самата Сана на 21 септември, в момент когато армията до голяма степен бе рухнала.

Хусите представят себе си като стремящи се да постигнат целите на бунта от 2011 г. ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване