10/07/14 07:58
(http://www.klassa.bg/)

Архитектурна седмица тръгва от 10 октомври в Пловдив

 Международният фестивал за архитектура One architecture week ще се проведе от 10 до 19 октомври в Пловдив с богата селекция от лекции, изложби, филми, детски работилници, намеси и акции в градска среда, съобщиха организаторите, които вчера представиха акцентите в програмата на събитието.

 

Според тях и тази година на фестивала ще се продължи със създаването на нови културни емблеми на Пловдив. Те припомниха, че редица промени в градската среда в пловдивския кв. „Капана” ще започнат именно в рамките на One architecture week 2014. Една от тях е „Ядрото” - сърцето на тазгодишния фестивал, което ще бъде създадено от норвежкото архитектурно бюро „Гaртнерфуглен” съвместно със стажантите на фестивала.

 

Проектът “Повърхност” на Нура ал Сайех ще препавира една от улиците в “Капана”. За този проект авторката е вдъхновена от социалните, религиозните и политическите контрасти в Пловдив.

 

Архитектурната инсталация “Безкраен град” на британеца Макс Дюдни, реализирана с подкрепата на университета в Грийнуич, ще покаже макет на град, който изследва връзката между реалното и въображаемо пространство и обръща внимание на въпроса как общественото място се адаптира към консуматорското настояще.

 

Архитект Антоанета Топалова и „Постстудио” работят заедно над идеен проект, озаглавен “Фасада”, за реставрация и промяна на облика на сграда. Посредством графични подходи и материали фасадата ще бъде изменена в духа на „Капана” като квартал на творческите индустрии. Австриецът Алдо Джианоти ще представи “Тунелът”, като започне с откриването на строителен обект в града, където изкопава началото на тунел. Под формата на проучване той ще накара хората да решат къде да бъде неговият край. “Ключ” е една от градските намеси, която е дело на Иван Мудов, създадена специално за One architecture week.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване