10/07/14 14:54
(http://pik.bg)

Билкарят-убиец: Бях ненормален, когато застрелях банкерката

Билкарят-убиец: Бях ненормален, когато застрелях банкерката

Убиецът на банкерката от „Булбанк” Павлинка Йовчева – Любомир Симеонов, който се сдоби на първа инстанция с 20-годишна ефективна присъда, смекчи тона си пред магистратите в Бургаския апелативен съд. „Много добре съзнавам какво съм направил, че съм отнел най-ценното. Твърдя, че съм го извършил в ненормално състояние“, каза той по време на заседанието на съда, съобщава „Флагман”.

Симеонов помоли за намаляване на присъдата на 7 години затвор. Билкарят разстреля на 23 септември 2013 година с незаконен пистолет „Макаров” Павлинка Йовчева в центъра на Бургас. Дълго време той твърдеше, че деянието му е за назидание към банкерите, които тормозят бизнеса.

„Ако времето се върне с 12 часа, пак ще убия Йовчева. Не ме интересува присъдата” - това бяха думите му часове след покушението пред следствените полицаи. 

Апелативен съд – Бургас разгледа днес и обяви за решаване наказателното дело срещу Симеонов. То бе образувано по негова жалба с искане да бъде намалено наложеното му от Окръжен съд – Бургас наказание 20 години лишаване от свобода и по протест и жалби на частните обвинители и граждански ищци, които настояват за изменение на наказанието в доживотен затвор.

По искане на защитата Апелативен съд – Бургас допусна до разпит и изслуша двама нови свидетели. Техните фирми са партнирали на подсъдимия в подготовката на проект, с който е спечелил държавна субсидия, и по който е търсил съфинансиране от банка – работодател на пострадалата.

Съдът отхвърли исканията на защитника за допускане на повторна психиатрично-психологическа експертиза на Симеонов и за събиране на допълнителни писмени доказателства. Съдът прие представени от Симеонов писмени доказателства, срещу мотивите на Окръжен съд – Бургас, и негово писмо до италианския посланик в България.

Съдът изслуша пледоариите на страните. Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас заяви, че не поддържа протеста на Окръжна прокуратура – Бургас срещу наложеното на Симеонов наказание, а жалбите на страните намира за неоснователни. Прокурорът посочи, че фактическата обстановка по делото е безспорно установена и кореспондира с направените от подсъдимия признания. 

Доказано е, че Симеонов е нямал разрешение за оръжие, но е закупил такова, искал е и е целял да го притежава. Той погрешно е свързал отказа на банката да финансира неговия проект единствено с личността на пострадалата. Взел решение за нейното убийство два месеца по-рано. Прокурорът предложи присъдата на Окръжен съд – Бургас да бъде потвърдена.

Пълномощникът на тримата частни обвинители и граждански ищци – наследници на пострадалата, поиска да бъде увеличено наказанието. Той смята, че неправилно решаващият съд е отдал приоритет на смекчаващите вината на Симеонов обстоятелства.

Защитникът на подсъдимия пледира да бъде намалено наложеното му наказание под предвидения минимум от 15 години, а именно - 7 години лишаване от свобода, като се позова на изключителни и многобройни смекчаващи вината му обстоятелства, включително причината да извърши престъплението. 

Според защитата тези доказателства показвали, как с действията и бездействията си банковите служители целели да извършат закононарушение с цел да фалират фирмата на Симеонов. Поведението на банковите служители го довели до остро психическо разстройство. Затова извършеното от него престъпление, било в пряка връзка с действията на пострадалата и подчинените й служители. 

Пълномощникът обърна внимание на оказаното от Симеонов съдействие за разкриване на престъплението, на семейното и социалното му положение. Те сочели, че той е личност с ниска обществена опасност, поради което следва да му се наложи по-леко наказание.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване