10/07/14 08:21
(http://www.klassa.bg/)

Много недоразумения трябва да изчистим, преди да заживеем като европейци

 За предизборната кампания на „Нова алтернатива“, както и за необходимостта от промяна пред Агенция „Фокус“ Николай Цонев, лидер на партията.

Фокус: Господин Цонев, как оценявате предизборната кампания, която проведохте?
Николай Цонев: Нашата кампания, на партия „Нова алтернатива” започна веднага след миналите парламентарни избори. И тогава бяха извънредни, а ние се явявахме за първи път. Макар и не добре подготвени, получихме доверието на 53% от избирателите, които гласуваха за нови партии. Това ни накара да продължим. От юни миналата година до началото на кампанията изграждахме регионални структури, те са вече 123, основно в градовете – областни и по-малки. Намерихме хората, които ни помогнаха през изминалите четири седмици да осъществим над 320 срещи с избиратели в 180 населени места. Благодаря на всички и съм убеден, че усилията ни ще дадат резултат. Всъщност, вече имаме една обективна оценка – в хода на кампанията разпознаваемостта на партия „Нова алтернатива се е увеличила от 24% на 39%. Това с е постижение за политическа сила, която прави кампания основно лице в лице, а не по телевизиите. За това, че имаме работещи структури в страната, говори и друг факт. Както знаете, партия „Нова алтернатива” организира подписка за отмяна на решението на служебното правителство, с което се отнемат социални и пенсионни права на военнослужещите и полицаите. Само за три дни са събрани над 4200 подписа.
Фокус: Как виждате бъдещата роля на партия „Нова алтернатива”?
Николай Цонев: Като принципна опозиция в парламента, защото не си поставяме за цел да бъдем коалиционен партньор на нито на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС. Смятам, че през последните пет години те имаха възможност да изпълнят обещанията, които даваха пред избирателите. Ще работим за изпълнение на конкретни искания за промени в законодателството, залегнали в нашата програма. На първо място – 7 годишен мораториум върху данъците за стартиращи микро малки и средни фирми при ангажимент да се откриват работни места, защото малките фирми гарантират трайна заетост за хората и икономически просперитет за държавата. Искаме да се приеме закон за единната държавна служба, който да гарантира правата и задълженията на една професионална и деполитизирана администрация в услуга на хората. Не на последно място – възстановяване на социалните права на военнослужещите, защото не може сигурността на страната ни да се крепи на професионалисти, които са несигурни за бъдещето си. Сред кандидатите за народни представители на партия „Нова алтернатива” има хора с опит в бизнеса, в администрацията, в местната власт. Има и такива, които са пострадали от произвола на властващите. В нашите листи сме дали място на лица от февруарските протести през 2013 г. Подкрепят ни членовете на федерацията по металдетектинг, за които антиките са и хоби, и професия, и начин на живот, а недомислиците в Закона за културното наследство ги нареждат до престъпниците. Има много недоразумения в нашите закони, които трябва да се изчистят, за да започнем да се чувстваме и да живеем като европейци.
Фокус: Неотдавна българската държава призна пред Европейският съд по правата на човека, че е нарушила правата ви при зрелищния арест през 2010 г. и ви предлага обезщетение от 15 000 евро. Как ще постъпите?
Николай Цонев: Да, искът ми беше уважен, защото по безспорен начин се доказа, че са нарушени три текста от Конвенцията за защита правата на човека, по която България е страна: забрана за нехуманно и унизително отношение; нарушаване на презумпцията за невиновност и нарушаване на правото за зачитане на личния живот. Според действащото законодателство трябва да съдя държавата, защото това е единственият начин да защитя нарушените си права. Говоря за легитимно противодействие на явна несправедливост, а не за финансовото измерение на отговорността на държавата. Ако има истинска справедливост и отговорност, тези пари трябва да ми ги изплатят Роман Василев и онези, които разпоредиха да се нарушават международни и български закони при ареста ми. Моят случай нито е единственият, нито е най-тежкият. Срещу страната ни се водят стотици дела за нарушаване на човешките права и мен като патриот това ме оскърбява. Затова в програмата на партия Нова алтернатива искаме устойчива и неполитизирана съдебна система. Настояваме да се носи персонална отговорност от служителите на прокуратурата и на органите на съдебната власт за незаконосъобразни действия или актове. Защото всеки прокурор или съдия, ако знае, че ще носи лична отговорност и ще плаща от собствения си джоб, едва ли ще издава разпореждания под диктовка на властимащите и в нарушение на закона. Мисля, че това е един бърз и ефективен начин съдебната система и правоохранителните органи да заработят в интерес на закона и на гражданите, а не в услуга на властимащите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване