10/08/14 06:25
(http://www.klassa.bg/)

40-и сме по икономическа свобода

 България се нарежда на 40-о място в световната класация за икономическата свобода, в която участват 152 страни, съобщи Investor.bg. Страната ни е със 7,29 точки от максималните 10.

 

Тазгодишният доклад „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър” е разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ). Той представя картината през 2012 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

 

Хонконг отново е начело на класацията, следван от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода. Средната оценка за икономическата свобода по света намалява леко до 6,84 точки от максималните 10 в сравнение с 6,87 през миналата година.

 

По отношение на държавния сектор получаваме 6,99 точки, по законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост - 4,98. По показателя „Достъп до сигурни и стабилни пари” сме оценени високо - 9,47, защото Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари. За „Свобода на международната търговия” сме оценени със 7,58, а по „Регулиране на кредита, труда и бизнеса” - със 7,92.

 

В ЕС резултатът на страните варира от 7,84 т. за Финландия (10-о място в класацията) до 6,57 т. за Словения (105-о място в класацията). България е на 21-во място сред страните в ЕС, като този път се нарежда заедно с Испания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване