10/08/14 06:33
(http://www.klassa.bg/)

Димитър Гогов оглави „Южен поток България”

 Досегашният директор от българска страна на българо-руската компания "Южен поток България" Владимир Инков е сменен с бившия шеф на „Булгаргаз“ Димитър Гогов, съобщи на сайта си късно в понеделник Министерството на икономиката и енергетиката. Гогов беше изпълнителен директор на държавната газова компания от януари 2007 г. до ноември 2013 г., но беше сменен при предишното управление.

 

Предложението за влизането на Димитър Гогов като член на борда на „Южен поток България“ и за избора му за изпълнителен директор на мястото на Инков е на БЕХ. Извънредното общо събрание е проведено на 3 октомври. Промяната се обработва и до няколко дни предстои да бъде вписана в Търговския регистър. Смяната на Инков не е изненадваща.

 

Тя е заради неспазване на разпореждането на министър Васил Щонов да не бъде увеличаван капиталът на компанията, обясни вчера заместник-министърът по енергетиката Антон Павлов. Към този момент е ясно декларирано и Гогов пое ангажимент за това - средствата от увеличението на капитала, както и плащания по каквито и да било сключвани споразумения, да бъдат спрени във връзка със заповедта на Пламен Орешарски за спиране на работата по проекта "Южен поток," посочи още заместник-министърът.

 

Междувременно бъдещата върховна представителка на ЕС за външната политика Федерика Могерини коментира, че "Южен поток" не е приоритет в енергийната стратегия на ЕС. "Южният газов коридор", а не "Южен поток" е приоритет за гарантиране на доставките на газ за Европа", каза тя на изслушването пред Европейския парламент в Брюксел.

 

Преговорите между ЕС и Русия за "Южен поток" може да бъдат възобновени едва след създаването на политически условия, допълни Могерини. По думите на този етап няма такива и това е свързано със ситуацията в Украйна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване