10/08/14 10:44
(http://pik.bg)

Край на вековната сага: „Ал. Невски“ вече е на Синода

Край на вековната сага: „Ал. Невски“ вече е на Синода

Официално - Църквата сложи ръка на „Александър Невски“, пише Bnews.bg.

Премиерът Георги Близнашки връчи на патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на катедралния храм „Св. Александър Невски”. Тържествената церемония се проведе в присъствието на президента Росен Плевнелиев и министрите от служебния кабинет.

Министър-председателят и патриархът подписаха и договор за учредяване на вещно право на ползване върху Криптата в катедралния храм.

Този акт е исторически, защото тази сага със собствеността на цървата продължава 100 години, заяви Георги Близнашки. Той подчерта, че този жест е безпрецедентен и е израз на добрите отношения между държавата и Църквата, заяви Близнашки минути преди да връчи акта на патриарха.

Патриарх Неофит изрази своята благодарност, като подчерта, че са изминали дълъг път до този исторически момент.

В словото си той изтъкна, че неяснотата около собствеността на храма се е отразила негативно на неговото състояние.

След днешния паметен акт вярвам в най-скоро време храмът отново ще заблести.

Радостни сме, че всичко това става в годината, в която честваме 90-тата годишнина от тържественото освещаване на катедралния храм, каза още патриарх Неофит.

Президентът Росен Плевнелиев също коментира, че с днешния акт се слага  край на десетилетията неизвестност около собствеността и съдбата на храма.

Тези години оставяха своите видими неблагоприятни следи върху него, заяви държавният глава и обеща, че Църквата ще е добър стопанин, а с помощта на държавата ще се възвърне автентичния блясък на „Св. Александър Невски“.

По време на церемонията беше връчен и нотариалният акт за учредяване на вечно право на ползване от министерство на културата на криптата на храма.

Церемоянията завърши с "Многая лета" и камбанен звън.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване