10/08/14 07:20
(http://pik.bg)

Таки поиска да прекратят дело срещу него по давност

Таки поиска да прекратят дело срещу него по давност

Недосегаемият и сочен за крупен наркобос Христофорос Аманатидис – Таки поиска чрез адвоката си Върховният касационен съд да провери решение по негово дело в спецсъда и то да бъде прекратено.

Защитата на Таки пледира пред върховните магистрати, че определение на спецсъда от 18 февруари т.г. трябва да бъде ревизирано, защото са изтекли повече от 2 г. от повдигането на обвинението. То е от юни 2009 г., а прокуратурата не се е произнесла по съществото на делото.

Аманатидис е имал 8 обвинения, които са обединени в едно разследване, но давностните срокове на някои от тях изтичат или са изтекли.

Представителят на Върховната касационна прокуратура подкрепи защитата на Таки, посочвайки пред ВКС, че определението на спецсъда от 18 февруари т.г. подлежи на проверка заради съществени нарушения. Разследването срещу Аманатидис не е прекратено, пише „Монитор” от държавното обвинение.

Материалите по него, както и за авера му Христо Вартерян - Ицо Исуса бяха отделени от тези на групата им в друго наказателно производство. Делото срещу Бандата на Чуковете беше внесено в спецсъда, но два пъти не успя да тръгне. 18 души отговарят пред Темида заради наркоразпространение, въоръжени грабежи и нанасяне на побой.

Според обвинението групата е създадена през 2007 г. от Аманатидис и Вартерян. В периода 2008 – 2009 г. първо Таки, а после Исуса изчезват от страната и ръководството на бандата е поето от Борис Борисов. Таки беше спипан от Интерпол в Дубай, но тамошните власти отказаха да го екстрадират у нас. С ОАЕ България няма договор за правна помощ.

Първият опит да започне процесът срещу Бандата на Чуковете беше на 13 юни т.г. Някои от именитите членове на групата са ММА боецът Любомир Симеонов – Любо Чука и известният с кръчмарските си скандали Камен Балбузанов – Куката. В залата присъства и свидетелят Росен Кръстев, който се води пострадал. Вторият фалстарт на делото беше на 16 септември, 17 от подсъдимите се явиха, липсваше само Михаил Димитров, за когото стана ясно, че на 3 юни т.г. е арестуван за трафик на наркотици в Истанбул.

Процесът не може да се провежда без неговото присъствие, защото е обвинен в тежки престъпления, обясни съдът. Предстои да бъде поискана екстрадицията му от Турция и да се проведе дело там, на което турският съд ще реши дали да ни го предаде. Всичко това ще отнеме доста време, но спецсъдът все пак насрочи заседание за края на октомври.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване