10/08/14 06:45
(http://www.klassa.bg/)

Хамалите се връщат с гръм и трясък по италианските гари

 На централните гари в Рим, Милано и Флоренция от понеделник се завърнаха с гръм и трясък хамалите. Става въпрос за носачите на куфари, които отдавна бяха забравени между Алпите и Сицилия. Но ширещата се на Апенините безработица и кризата накараха държавата да си припомни стария и уважаван по тези места занаят в името на заетостта.

 

Така от завчера на стоянките за таксита и по коловозите пред въпросните  гари, а скоро навсякъде в страната, могат да се видят куп хамали. Засега те нямат характерните униформи, с които са били известни преди 40-50 години, а са облечени само в жълти сигнални жилетки. Но дали не става въпрос за далавераджия, а за истински носач, всеки пътник може да се убеди от закачения на гърдите на въпросните услужливи помощници бадж с надпис “Упълномощен носач”. Все пак управлението на държавните пощи, чиито служители поне засега са хамалите, увери, че съвсем скоро или по-точно след десетина дни те ще имат нови униформи, ушити от известен италиански стилист.

 

Интересното е, че в унисон с повелите на времето възраждането на хамалогията по италианските гари е съвсем технологична. Тоест за поръчката на носач може да се ползва специална апликация, която засега е на разположение на притежателите на айфони. Но хамалин може да се поиска още при покупката на влаковия билет по интернет и дори на кондуктора на влака или на неговия началник. Ако се направи предварителна резервация, цената на услугата е 6 евро от стоянката на таксита до влака, 7 евро за пренос до 2 километра и 8 – за над 2 километра. Засега услугата се предлага от 9 до 19 часа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване