10/09/14 05:47
(http://www.klassa.bg/)

Безплатна марихуана за бедните в Бъркли

 Американският град Бъркли, който е известен в света с реномирания си университет, вече може да се похвали и с факта, че осигурява безплатна марихуана на бедните. Според британския в. “Индипендънт” градският съвет на Бъркли единодушно одобри нова разпоредба, с която задължава аптеките, предлагащи медицинска марихуана, да отделят част от нея за нуждите на безпарични пациенти.

 

Мярката ще влезе в сила през август догодина. Всъщност според наредбата фармацевтите трябва редовно да заделят не по-малко от 2% от наличния канабис за хора, чийто годишен доход не надхвърля

 

32 хиляди долара на човек

 

или 46 хил. долара за четиричленно семейство.

 

Най-популярните сортове трева се продават за около 400 долара на унция, равняваща се на малко под 30 грама. Решението на градската управа на Бъркли изисква аптеките да предоставят медицинска марихуана на бедни пациенти с не по-ниско качество от средното, което получават платежоспособните болни.

 

По думите на кмета на града Том Бейтс администрацията просто се опитва да осигури равен достъп до лечебната марихуана за всички граждани. Бейтс припомня, че това лекарство помага на много онкоболни, които нямат средства, за да си осигурят достатъчни количества. Естествено има и противници на инициативата. Вместо да се подпомогнат бедните да излязат от нищетата, градската управа ги кани да попушат всички заедно, коментира Джон Лоуъл от организацията California Narcotic Officers Association, известна с антинаркотичната си пропаганда. Според Лоуъл безплатната марихуана ще убие и малкото останало у бедните желание да търсят работа. Тревата никога не е вдъхновила някого да стане от дивана коментира Лоуъл.

 

Бъркли е място с напредничави хора. Доказателство за това е, че през 60-те години там се роди хипи движението, а марихуаната за медицински цели е узаконена в Калифорния още през 1996 г.

 

През последните години привържениците на легализирането на тревата се радват на значителни успехи. Днес в 23 щата, включително и във Вашингтон употребата на трева е законна – съответно за медицински или за рекреационни цели. През есента на миналата година според данни на института Галъп 58% от американците отговориха, че искат марихуаната да бъде легализирана на цялата територия на САЩ. Според данни от подобно проучване от 1969 г., привържениците на легализацията на тревата са били едва 12%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване