10/09/14 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган - с кюрдите или с джихадистите?

Обстрел на Кобане. Снимка: от тв екрана

Турция се намира в трудна ситуация. Бойците на “Ислямска държава”, които заплашват Кобане, все повече са на път да се изправят пред турските сили за сигурност. В същото време хиляди кюрди от Сирия са се струпали по протежение на границата, за да избегнат нападения на джихадистите от “Ислямска държава”, увеличавайки проблемите на Анкара.

Подложен на натиск за предприемане на действия срещу “Ислямска държава”, турският парламент миналата седмица даде зелена светлина на армията да предприеме атаки в Сирия и Ирак и разреши на чужди сили да използват турските бази.

Все пак обаче това не е знак за завой на 180 градуса на политиката за Сирия, нито пък пряка военна активност срещу “Ислямска държава”.

Основанията на Турция да участва във войната са по-скоро свързани с ликвидирането на кюрдските бунтовници и отстраняването на режима на Башар ал Асад, отколкото с унищожаването на групировката “Ислямска държава”. Свалянето на Асад и контролът върху кюрдите в Сирия, които поддържат тесни връзки с ПКК, са отдавна приоритети за Анкара.

Изготвянето на парламентарната резолюция от миналата седмица, в която се казва, че “терористични елементи от нелегалната ПКК продължават да съществуват в Северен Ирак”, показва, че кюрдските бунтовници остават първа грижа и тревога за турското правителство.

Въпреки хилядите кюрдски бежанци от Сирия и бързото настъпление на “Ислямска държава” към турските граници, Анкара не изглежда готова за военни действия. Турското правителство е по-вероятно да взаимодейства в рамките на международната кампания срещу “Ислямска държава”, за да осигури споразумение за създаване на зона, забранена за полети в Сирия с подкрепата на САЩ.

Турция вярва, че възможността на Асад да атакува от въздуха силите на опозицията подсили групировката “Ислямска държава”, Свободната сирийска армия се пропука, войниците го удариха на дезертьорство, а това позволи на джихадистите да превземат територии. Налагането на зона, забранена за полети в Сирия, би могло да задържи на територията бойната авиация на Асад, но и да подсили бунтовниците, които се борят, за да го свалят.

Допълнително това би довело до установяване на по-силно турско военно присъствие, би освободило Северна Сирия от кюрдските бойци, свързани с ПКК и би задушило автономния кюрдски район в Сирия. Турция все повече е обезпокоена и от появата на още една кюрдска идентичност на нейните граници, след като сирийски кюрди, числящи се към ПКК, създадоха свой автономен район в Северна Сирия.

Военната и дипломатическа помощ, която кюрдите в Сирия получиха заради ефикасната им борба срещу “Ислямска държава”, влоши позицията на Анкара. В отговор на нарастващата заплаха на “Ислямска държава”, ПКК, кюрдските сили пешмерга, Партията на демократичния съюз (PYD) и кюрдските милиции в Сирия, образуваха един кюрдски фронт.

ПКК се превърна в най-добрата надежда на Запада за сухопътни операции. След като започнаха нападенията срещу “Ислямска държава” в Северен Ирак, в западните столици се заговори много за изваждане на ПКК от списъка на терористичните организации.

Борбата срещу “Ислямска държава” подсили във военно отношение ПКК. Турция е разтревожена, че изпратеното на силите пешмерга оръжие вероятно е стигнало до ръцете на ПКК в момент, когато Анкара се опитва да постигне договореност за разоръжаването на кюрдските сили. Анкара обвинява за това Запада, но опитите й за сближаване с кюрдите в Турция са подложени на изпитание заради собствената й късогледа политика в Сирия.

Подпомагайки Анкара, организациите на кюрдите в Сирия, които са свързани с ПКК, биха могли да се присъединят към умерената сирийска опозиция и да воюват срещу Асад.

Все по-острата риторика на Анкара спрямо ПКК подсказва, че за момента не се готви никакъв завой в нейната политика. Миналата седмица Ердоган заяви: “докато терористичната организация “Ислямска държава” предизвиква хаос в Близкия изток, терорът на ПКК продължава 32 години в моята страна, а светът никога ...

Публикувана на 10/09/14 22:36 http://e-vestnik.bg/21454/erdogan-s-kyurdite-ili-s-dzhihadistite/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване