10/09/14 12:35
(http://pik.bg)

Заровено съкровище на Индже подлуди иманярите

Заровено съкровище на Индже подлуди иманярите

Тракийското съкровище на Индже войвода, което се търси вече няколко века, причинява лудост психични проблеми на хората, които го търсят. Това гласят легенди и предания, свързани с ценното имане.

Смята се, че то съдържа 17 гърнета със златни алтъни и скъпоценни камъни, два бакъра с накити и два златни пищова, пише "България днес". Според легендата то е заровено по българските земи и десетки авантюристи се опитват да го открият.

Най-често за място на заровеното имане се споменава ямболското село Каменец, тъй като именно в този регион Индже и ордата му са обирали местното население.

Години наред опитите да бъде открито съкровището са неуспешни. Иманярите са пребродили метър по метър местността Бакаджиците. Местните жители не гледат с добро око на съкровището и вярват, че то е прокълнато и всеки дръзнал да го търси е сполетян от тежка беда.

Трима души, които опитали да стигнат до скъпоценностите загубили разсъдъка си и получили тежки психични отклонения. Други иманяри усещали прокобата на съкровището чрез близките им хора, които се разболявали тежко. Всички били категорични, че прокълнатото имане на Индже войвода е причината за сполетелите ги беди.

Според жителите самата Ванга говорила за съкровището и предупредила, че тежко проклятие тегне над него. Пророчицата дори видяла, че змия пази ценностите и всеки, който се доближи до тях, ще бъде убит, пише novini.bg.

Легендата се обвива в още по-голяма мистерия и от разказите, че има тайнствена карта, която е разделена на няколко парчета. те се държали от различни хора и само при събирането й може да се намери пътят към скъпоценностите.

Историкът проф. Божидар Димитров има своя версия за съкровището. Според него дори и Индже да е имал съкровище, той вероятно заедно със своите другари, го е изровил. След края на кърджалийството той се е установил да живее в Румъния и е имал нужда от средства, за да живее. Така че е твърде вероятно да си го е прибрал обратно, а не да го остави заровено в земята.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване