10/09/14 05:43
(http://www.klassa.bg/)

Изтъркани Командирски номера

 Пак станахме свидетели на изтъркани Командирски номера. На авансцената изскочи Радан Кънев и патетично издекламира репликите си. Голямата следизборна въпросителна: ще сподели ли отговорността на управлението Реформаторският блок с ГЕРБ  намери своя предизвестен отговор: Реформаторите не само се дърпат от управленска коалиция, а и са на път да се разцепят. И ако някой си мисли, че може да се мине с дежурното обяснение за някаква „принципна” позиция, сериозно се мами. Дори и на по-малко изкушените от политиката отдавна им светна за кого играе Радан Кънев и по чия свирка най-вече играе.

 

Опитите да се маскират едни по-дългосрочни интереси като несходство с характерите може да минават с нечии адвокатски  пледоарии. Но както се казва: това е друга бира. И тя може би ще се окаже твърде горчива за онези, които въртят номерата.

 

Поставянето на императивното изискване кой да е следващият министър-председател от политик с двайсетина депутати звучи меко казано несериозно. И ако декларациите на Радан Кънев, че не искат Борисов, Цветанов и Дянков в следващия кабинет преди изборите можеше да се обясни и като послание за привличане на по-твърдите десни избиратели, то сега то показва липсата на държавническо мислене.

 

Христоматиен стана примерът с германската коалиция на Ангела Меркел. Напомняме за него, защото дори държава като Германия, която е най-голямата европейска икономика, не си позволи лукса да гони тяснопартийни интереси в ущърб на обществото. А какво да кажем за нашата страна, която освен че е най-бедната в Европейския съюз, се е „обзавела” поради географското си положение и с два сериозни външни конфликта – войната в Украйна и настъплението на „Ислямска държава”. И точно в този отговорен момент, когато икономиката буксува, когато бежанци се трупат на границата  - и не малка част минават нелегално с каналджии, когато наводненията съсипаха стотици семейства, а цената на тока скочи с 10%, та точно в този момент Радан Къневци решиха да въртят стари Командирски номера. Които ясно показват в чия мелница наливат вода.

 

Бягане от отговорността на управлението обаче не е нито принципна позиция, нито морален коректив. Това да припомним на Радан Кънев  и неговия Ментор. А е отказ от това да изпълниш задълженията си като народен избраник.

 

Защото няма по-естествена дясноцентристка коалиция от тази на ГЕРБ с Реформаторския блок. И ако не с ГЕРБ с кого иска да управлява Радан Кънев. Въпросът е без отговор и ясно показва, че не става дума за принципна позиция, а за задкулисни интереси.

 

Мъдър е българският избирател. Нищо, че от ляво и дясно се сипят върху него хули – за неграмотността му, за апатията, за това, че си търгува гласа, че е лесна плячка в ръцете на популистите, че ходи за гъби, а не до урните.  Да, ама не. Българският избирател ясно посочи коя партия колко струва и й отреди съответното място в новия парламент. А сега чака да им види акъла на политиците: дали ще продължават да се карат, или ще се разберат да извадят страната от кризата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване