10/09/14 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Костовистите цепят Реформаторския блок

 Хората на експремиера Иван Костов в Реформаторския блок вбиха клин в дясното обединение още преди да прекрачат прага на 43-тото НС заедно с партньорите си. След поканата на ГЕРБ към всички формации в новия състав на законодателната власт вчера лидерите на блока си насрочиха среща за стиковане на позициите, които да защитават при преговорите с партията на Бойко Борисов. Наследникът на Командира на председателското място в ДСБ – Радан Кънев, обаче се запъна и отказа да се яви на сбирката. Както „Монитор“ писа, точно той бе и

 

в основата да се провалят

 

разговорите за формиране на управленска коалиция, на каквито ГЕРБ бяха готови след вота. Заради неприемливото условие на Кънев, изречено и в изборната нощ - Борисов да не бъде премиер, партията победител реши да започне кръг от преговори с всички формации в НС, вместо първо да седне на една маса с реформаторите. Позицията на Кънев се оказа в дисонанс с тази на другите лидери в блока - Меглена Кунева и Божидар Лукарски, които опитаха да смекчат тона към ГЕРБ и да оставят отворена вратата за преговори.

 

На планираната за вчера среща на председателите в обединението се очакваше реформаторите да начертаят стъпки за сплотяване на позициите и излизане с единна стратегия пред ГЕРБ. Кънев обаче осуети тази възможност. „Причината не е, че не търся съгласие помежду ни“, опита да замаже той отцепническия си ход с пост във Фейсбук. Но в същото време

 

остро нападна партньорите си

 

с обвинение за „лидерски импровизации“ и настоя за „смиряване“ на интересите. След публичните си атаки към останалите шефове в обединението Кънев приключи с извинение, в случай че е „допуснал излишно напрежение“.

 

По-рано вчера за „разминаване на пътищата“ заговори и друг представител на лагера на Костов в РБ – зам.-шефът на ДСБ Петър Москов. Предупреждението му бе отправено от ефира на Нова ТВ по адрес на лидера на СДС Божидар Лукарски, който е подложен на остра атака от тъмносините и във Фейсбук с искания за оставка. Синият шеф разказа пред „Монитор“, че по-късно се опитал да се свърже с Москов, за да се разберат открито, но той така и не му вдигнал телефона. „Исках да не разговаряме през медиите, но не се получи“, коментира Лукарски. Междувременно вчера той получил мощна подкрепа от партията си.

 

На този фон дойдоха и думите на друг лидер в обединението – Корман Исмаилов от НПСД, който пророкува пред БНТ, че може

 

някоя от партиите в блока да се оттегли

 

Заради назрялото напрежение в коалицията, което не позволява на партньорите да седнат на една маса, позициите за евентуално партньорство с ГЕРБ във властта продължават да са хаотични.

 

„Излъчването на кандидат за министър-председател е отговорност на партията мандатоносител“, е позицията на СДС, потвърдена вчера и на сбирка на партията. Меглена Кунева също направи реверанс в името на конструктивния диалог с ГЕРБ, като призна, че щом единствената оферта на ГЕРБ за премиер е Бойко Борисов, то няма място за преговори за друга фигура.

 

Москов обаче скочи срещу това, като обвини бившата еврокомисарка, че твърде рано е свалила гарда. „За мен е неразбираемо как г-жа  Кунева от позицията на безспорно големия си опит като преговарящ може да не знае, че когато влизаш в преговори, ти влизаш с пълния набор от искания, а не се предаваш предварително. Не можеш предварително да се отказваш, най-малкото защото не е умно“, захапа я Москов.

 

В същото време обаче той си присвои ролята на говорител на коалицията, от който пост драматично се оттегли преди време Радан Кънев. Москов обяви, че „нито един народен представител от РБ няма да подкрепи идеята  за правителство на малцинството на ГЕРБ“. По думите му единственият вариант бил минимум тройна коалиция. Москов дори се вживя в ролята на архитект на властта, като посочи, че най-възможно било съвместно управление между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

 

Въпреки острите симптоми за разлъка реформаторите все пак ще пробват да запазят съюза си. В публичните си изяви след провала на лидерската сбирка вчера и Лукарски, и Кънев опитаха да дадат уверения, че блокът няма да се разцепи. Днес партийните шефове в обединението отново ще пробват да се съберат на среща, на която да изгладят различията си. Те имат време за това до другата седмица, когато трябва да седнат на тежки преговори с хората на Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване