10/09/14 05:37
(http://www.klassa.bg/)

МВФ понижи прогнозата си за България

 Международният ва­­лутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2014 г. и 2105 г. до 1,4%, сочат данни от новия доклад на финансовата институция. Минис­терството на финансите от служебното правителство също ревизира в посока надолу оценката си за икономическия растеж на България през тази година до 1,5% от 1,8%. МВФ очаква също дефлация на потребителските цени в България от 1,2 на сто през тази година и инфлация от 0,7 на сто догодина. България се посочва в доклада редом с Украйна и страните от бивша Югославия като особено уязвима от прекъсване на доставките на газ от Русия.

 

Фондът прогнозира също, че безработицата у нас ще намалее леко от 13% през 2013 г. до 12,5% през тази година и 11,9% през 2015 г. Очакванията на МВФ са през тази година да има дефицит по текущата сметка в размер на 0,2% от БВП и 2,3% през следващата година.

 

В по-дългосрочен план се очаква ръстът на икономиката да се ускори до 3% през 2019 г., инфлацията да достигне 2,2 на сто, а дефицитът по текущата сметка да се разшири до 3,2 на сто от БВП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване