10/09/14 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Милен Русков с награда от Европа

 Романът „Възвишение”, който е сред най-четените съвременни български книги, донесе на автора си Милен Русков наградата за литература на Европейския съюз. Отличието ще му бъде връчено на 18 ноември в Брюксел в залата Concert Noble.

 

С приза се удостояват най-добрите новоизгряващи писатели на Стария континент. Тази година отличените са тринайсет и имената им бяха обявени вчера на Панаира на книгата във Франкфурт. Всичките лауреати ще получат 5000 евро и шанс за превод на други европейски езици и разпространение на нови пазари.

 

Освен Русков сред отличените са албанецът Бен Блуши, чехът Ян Немец, гъркът Макис Цитас, исландецът Одни Ейр, черногорецът Огнен Спахич, Маренте де Моор от Холандия, Иви Уайлд от Обединеното кралство.

 

„Целта на наградата е да се представи най-добрата европейска съвременна литература, да се насърчат международните продажби и да се популяризира преводът, публикацията и четенето на литературни произведения от други държави. В рамките на новата програма на ЕС „Творческа Европа” се предоставят безвъзмездни средства за превод, благодарение на които авторите имат възможност да привлекат читатели отвъд националните и езиковите граници”, заяви Андрула Василиу, европейски комисар по образованието, културата, многоезичието и младежта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване