10/09/14 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев опитва да открадне БТК

 Те­кат под­мол­ни дейс­т­вия на из­дир­ва­ния от влас­ти­те бан­кер и ма­жо­ри­та­рен соб­с­т­ве­ник на КТБ Цве­тан Ва­си­лев за прис­во­я­ва­не на ак­ти­ви­те на БТК ­ „Ви­ва­ком”, раз­к­ри ПИК.

 

За да се спре зад­ку­лис­на­та схе­ма, вло­жи­те­ли пра­ти­ха сиг­нал до глав­ния про­ку­рор с ис­ка­не да се спрат всич­ки опи­ти за про­даж­ба на БТК. Ва­си­лев се проб­вал да под­ме­ни ръ­ко­вод­с­т­во­то на клю­чо­ва­та ком­па­ния ТЦ-ИМЕ, ко­я­то чрез

 

ве­ри­га от фир­ми

 

дър­жи 80% от те­ле­ко­ма, ку­пе­ни с кре­ди­ти от КТБ на свър­за­ни фир­ми.

 

След ка­то се опи­талo да въз­с­та­но­ви соб­с­т­ве­ност­та на фир­ма­та вър­ху ак­ции на БТК, Ва­си­лев проб­вал да сме­ни ръ­ко­вод­с­т­во­то със свои  хо­ра. При­чи­на­та е, че ис­кал ак­ци­и­те да бъ­дат про­да­де­ни на дру­га ком­па­ния от не­го­вия кръг, съ­об­щи „Труд”.

 

Вло­жи­те­ли­те сиг­на­ли­зи­ра­ха съ­що та­ка, че Ва­си­лев ис­кал да про­да­де стък­лар­с­кия си за­вод в Сър­бия. Счи­та­ме, че прес­то­ят му в Бел­г­рад е един спек­та­къл, зад па­ра­ва­на на кой­то се из­вър­ш­ват не­за­кон­ни дейс­т­вия, свър­за­ни с про­мя­на на соб­с­т­ве­ност­та на при­до­би­ти с кре­ди­ти от КТБ ак­ти­ви, сиг­на­ли­зи­рат от Ко­ми­те­та за за­щи­та на фи­нан­со­ва­та и бан­ко­ва­та ста­бил­ност.

 

Ва­си­лев вче­ра ре­ал­но пот­вър­ди, че по­доб­ни схе­ми са в ход. Той пуб­ли­ку­ва дек­ла­ра­ция на сай­та си, в ко­я­то не от­ри­ча, че за стък­лар­с­кия за­вод в Сър­бия се тър­си „най-доб­ро­то ре­ше­ние”, с дру­ги ду­ми нов соб­с­т­ве­ник. Не от­ри­ча съ­що та­ка, че е в ход   бор­ба за ак­ци­и­те в БТК.

 

Ва­си­лев пот­вър­ж­да­ва и при­тес­не­ни­я­та на вло­жи­те­ли­те, че стои зад про­даж­ба­та на ак­ти­ви на КТБ. По ин­фор­ма­ция на „Те­лег­раф” ак­ти­ви на бан­ка­та се прех­вър­лят на фир­ми с ка­пи­тал от ед­ва 5000 лв., близ­ки до са­мия ма­жо­ри­та­рен соб­с­т­ве­ник. В дек­ла­ра­ци­я­та си той приз­на­ва, че има тай­ни до­го­вор­ки с час­т­ни ин­вес­ти­то­ри за про­даж­ба на ак­ти­ви­те на бан­ка­та, ко­и­то по не­го­ва оцен­ка са над 2,5 млрд. ев­ро, под пред­лог че са­мо та­ка щя­ла да се въз­с­та­но­ви КТБ.

 

Пот­вър­ди­ха се на­ши­те опа­се­ния, че се раз­п­ро­да­ват ак­ти­ви на бан­ка­та, ко­мен­ти­ра вче­ра пред „Те­лег­раф” ини­ци­а­то­рът на фейс­бук гру­па­та КТБalive Да­ни­ел Бо­жи­лов. Вся­ка раз­п­ро­даж­ба на ак­ти­ви е тре­вож­на, за­що­то е въз­мож­ност вло­жи­те­ли­те да бъ­дат още­те­ни, по­со­чи той. Не мо­га да ко­мен­ти­рам под­бу­ди­те – ло­ши или доб­ри. Не зна­ем

 

как­ви ан­га­жи­мен­ти се по­е­мат,

 

как­ви до­го­вор­ки се пра­вят, ко­мен­ти­ра още Бо­жи­лов.

 

В по­не­дел­ник гру­па­та КТБalive ор­га­ни­зи­ра нов про­тест пред БНБ от 18,30 ч. От гру­па­та пус­на­ха и дек­ла­ра­ция с ис­ка­не да бъ­дат не­за­бав­но ос­во­бо­де­ни квес­то­ри­те на дъ­щер­на­та на КТБ Тър­гов­с­ка бан­ка „Вик­то­рия” Хрис­ти­на Ста­мо­ва и Бо­жи­дар Ар­шин­ков. При­чи­на­та е пъл­на­та не­ком­пе­тен­т­ност на квес­то­ри­те, ко­и­то не са­мо не по­ма­гат за оз­д­ра­вя­ва­не на бан­ка­та, но ра­бо­тят точ­но в об­рат­на­та по­со­ка, пи­ше в дек­ла­ра­ци­я­та. Ос­вен то­ва наз­на­ча­ват се не­ком­пе­тен­т­ни, но за смет­ка на то­ва доб­ре пла­те­ни кон­сул­тан­ти със съм­ни­те­лен опит. Слу­жи­те­ли­те на бан­ка „Вик­то­рия” са под­ло­же­ни на груб тор­моз, ка­то квес­то­ри­те не си пра­вят тру­да да се съ­об­ра­зя­ват ни­то с Ко­дек­са на тру­да, ни­то с обик­но­ве­ни­те етич­ни нор­ми на по­ве­де­ние, алар­ми­рат от КТБalive.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване