10/09/14 07:05
(http://e-vestnik.bg/)

ЮКИП иска да пише история в потъналия в забвение град Клактън

Франс прес

Дъглас Карсуел. Снимка: от тв екрана

Потъналият в забвение балнеолечебен курорт в Източна Англия Клактън он сий отново накара хората да заговорят за него. Почти сигурно на утрешните частични избори ще бъде избран първият в историята на парламента депутат от Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП).

Курортът бе много популярен през 60-те и 70-те години на миналия век, преди да бъде изоставен заради Испания. Днес Клактън он сий остава спокойно място за летуване на пенсионерите, които не са пожелали да “емигрират” на Коста дел сол.

С традиционния си вълнолом, плажовете, евтините кръчми, в които се сервират риба с пържени картофи и сладолед, и овехтялата обстановка, мястото изглежда не се е променяло от десетилетия.

То обаче обещава да стане епицентър на политически трус с очакваната победа на Дъглас Карсуел. Досегашен депутат от Консервативната партия, този 43-годишен историк по образование напусна партията си в края на август и се съюзи с нейния най-голям противник - еврофобската и антиимигрантската ЮКИП, с което предизвика частичните избори.

Популярният на местно равнище Карсуел иска да пише история, като залага на раздразнението на критични към елитите от Уестминстър избиратели, както и на страховете от бъдещето, Европа и имигрантите. Социолозите му дават огромна преднина между 32 и 44 процентни пункта пред конкурента му консерватор.

ЮКИП възлага по-малко надежди на други междинни избори, които ще се произведат утре в Хейуд и Мидълтън в североизточната част на страната, където Джон Бикли се надява все пак “да бъдат разкарани скапаните лейбъристи”.

“Мисля, че ще гласувам за Юкип”, казва 78-годишният Джо, който е седнал на припек под лъчите на есенното слънце на крайбрежната улица в Клактън в компанията на съпругата си. “Защото това ще раздвижи нещата”, допълва този някогашен лондончанин, който и през 2010 г. е гласувал за Карсуел, когато бе още в редиците на торите.

Изненадващото преминаване на Карсуел от единия в другия лагер предизвика в града необичаен смут и хвана неподготвена местната Консервативна партия. Няколко дни след дезертирането му неговият лик е още на прозорците на централата на торите.

Избраният на пожар нов кандидат Джайлс Уотлинг, който е бивш актьор от комедиен сериал, полага огромни усилия да бъде чут, но Франс прес не успя да се свърже с него, за да поиска среща.

Новите офиси на ЮКИП, които са на шестномера по-нататък на същата улица, приличат на пчелен кошер. “Намираме се в зората на голям успех”, подчерта Дарил Притчър, който ръководи местната предизборна кампания.

На стената има закачен план на улиците в града, подчертан с дебел флумастер, за да се види колко пъти са били обиколени за агитации.

Други активисти раздават шапки с козирки, гривнички, чаши и сладки в жълто и лилаво - цветовете на ЮКИП - на блъскащата се тълпа.

Каруел кръстосва улиците на балнеолечебния курорт, който се намира на 95 километра от Лондон, и се ръкува наред.

“Възхищавам му се, той има смелост, ще дам шанс на ЮКИП, защото ми харесва какво говорят”, казва г-жа Харис, пенсионерка.

Електоратът в Клактън прилича на основната група избиратели, към които се цели ЮКИП: възрастни, нискоквалифицирани и бели хора. Една трета от жителите са на 65 и повече години. 97,4 процента са бели. Безработицата е една от най-високите за страната.

“Тук много хора смятат, че са ги изоставили. Мисля, че страната е готова за промяната”, заяви Карсуел за АФП.

Макар че премиерът Дейвид Камерън дойде в града на дискретно посещение, консервативната партия е обвинявана, че е пожертвала този избирателен район.

Според бившия депутат консерватор Матю Парис, автор на рубрика в “Таймс”, партията трябва да спре да задържа избиратели, привлечени от ЮКИП, и да насочи вниманието си към по-младата и космополитна част от населението.

Клактън, казва той, “представлява Великобритания без бъдеще - ваканционно селище, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване