10/10/14 18:35
(http://pik.bg)

Главните готвачи във Варна със заплати до 2 000 лв.

Главните готвачи във Варна със заплати до 2 000 лв.

Възможностите и пазарът не ни позволяват да дадем по-високи заплати от тези, които в момента получава персоналът в ресторантите. Това каза пред „Черно море“ председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Георги Найденов.

Той бе помолен да коментира съобщенията в централни медии отпреди дни, че персоналът масово напуска и отива на Запад, където заплащането е в пъти по-голямо. Така например опитен готвач в Австрия получава 2600 евро на месец, а камериерката 1300 евро.

Когато хората имат по-добри предложения за работа, естествено ще ги предпочетат. Според мен това масово излизане на персонал на Запад е и заради влизането на страната ни в ЕС. Той, както знаете, е отворен и свободен пазар, очакваше се да се получи така, каза още Георги Найденов.

В Германия готвачът получава много висока заплата, но и цената на ястията, които се предлагат в ресторантите, също е много по-висока от тук, каза още Найденов. Според него в България е немислимо да се вдигат цени на храна, защото това ще удари по джоба на клиентите.

В момента един готвач във Варна получава средно между 800 и 1000 лева, главният готвач се разписва срещу 1500-2000 лева, съобщи Георги Найденов. Той е на мнение, че в някои изискани ресторанти и такива в луксозни комплекси е възможно персоналът да взема и по-високо възнаграждение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване