10/10/14 10:51
(http://pik.bg)

ЕК изпраща екип за проверка по ОП "Околна среда"

ЕК изпраща екип за проверка по ОП "Околна среда"

Екип на Европейската комисия пристига в България, за да провери системите за контрол при разплащането на средства по ОП "Околна среда". Очакванията след визитата плащанията по нея да бъдат възстановени.

Това съобщава заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова пред БТА. Това е последната проверка, преди да се вземе решение, поясни заместник-министърът.

"Нашата оценка е, че в резултат на усилената работа през последните два месеца, рискът за загуба на средства по програмата е значително намален", каза Атанаска Николова. Според нея е преодолян рискът от провал при голяма част от тежките инвестиционни проекти. В момента се прави пълен анализ на рисковите проекти по програмата. Той ще се представи на специален комитет за наблюдение на програмата, който ще се състои в края на октомври. Положените усилия през последните два месеца бяха взети предвид от партньорите ни в ЕК и постепенно оценката към програмата се променя. Това ни дава основание да вярваме, че ще успеем да постигнем целта ни - да освободим средствата до края на октомври, заяви Николова.

Тя отбеляза, че е постигната пълна мобилизация на Управляващия орган и ръководството му е много компетентно и експертно. В много добро партньорство сме и с Министерството на финансите, ежеседмично подаваме искания за средства и те се разплащат на бенефициентите, каза Николова. До този момент са разплатени над 340 млн. лева, зад които стоят над 170 обработени искания за средства по различни договори и проекти, добави тя.

Заместник-министърът припомни, че всички строителни дейности по проектите трябва да приключат до края на октомври 2015 г. Призовавам общините максимално бързо да подготвят исканията си за средства към нас, защото октомври и ноември са от огромна важност за намаляване на риска от автоматична загуба на средства по ОПОС, каза още Николова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване