10/10/14 23:50
(http://pik.bg)

Енергиен бос прогнозира критична ситуация в България при газова криза през зимата

Енергиен бос прогнозира критична ситуация в България при газова криза през зимата

Директорът на украинската енергийна компания „Нафтогаз” Андрей Коболев призова ЕС да окаже натиск над руската група „Газпром” във връзка с енергийната политика на Русия към Словакия, както и да поиска от руската компания да се отстрани от ключов тръбопровод между Словакия и Украйна, предаде Фокус, позовавайки се на AFP.
„Ако „Газпром” иска да гледа как се измерва газът, нека гледа. Но не може да спре европейските страни да продават газ на Украйна”, завил е Коболев.
Той е посочил, че повечето страни от Европа са „добре подготвени” за зимния период, ако Русия реши да изпълни заканите си и спре кранчето. Складираното количество природен газ в много страни от ЕС е „огромно”, а редица държави могат да внасят и втечнен природен газ.
Според Коболев обаче ситуацията за Румъния, България и Сърбия е „критична”, което в случай на криза може да изисква доставки на газ от Украйна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване