10/10/14 07:39
(http://pik.bg)

Над 12 лв. за кубик топла вода издават крадливите съседи

Над 12 лв. за кубик топла вода издават крадливите съседи

Над 12 лв. за кубик топла вода в сметката за парното издава крадливите съседи, овехтялата ВиК инсталация или проблем с настройките на абонатната станция. Това показват изчисленията на база на данните на топлинни счетоводители в столицата. През последните години топлата вода се оказва основно перо в сметките, като на нея се дължат между 50 и 75% от дължимата сума, пише "Монитор".От „Топлофикация София” не казаха колко е нормално да се плаща за 1 кубик топла вода, а само обясниха, че стойностите на подгряването на водата варират в широки граници.

От „Техем” обясниха, че специфичният разход на енергия за подгряване на топла вода зависи от индивидуалното потребление в имотите, както и от подадената енергия в абонатната станция. Към момента не е правено изследване за средна величина на разходите в София, поясниха от топлинния счетоводител. Според статистика на „Техем” обаче нормално е за подгряването на водата да се плащат между 65 и 120 киловатчаса на кубик. Според актуалната цена на столичната топлофикация това прави между 7 и 12 - 13 лв. за всеки кубик.

При специфичен разход от над 120 - 150 киловатчаса за 1 куб. м (12 - 17 лв.) е добре клиентите да потърсят причината или обяснение при топлинния счетоводител или топлофикационното дружество, съветват от „Техем”.

Според статистиката на „Нелбо”, на база изравнителните сметки на обслужваните от тях абонатни станции, за миналия отоплителен сезон средната цена на топлата вода е била над 8 лв., или 90 киловатчаса за подгряване на 1 куб. м. След увеличението на цената на парното от 1 юли с близо 6% за този отоплителен сезон се очаква цената да стане над 9 лв. В близо 1% от абонатните станции в София цената на един кубик топла вода надвишава 14 лв. Тези стойности са предпоставка за предприемане на мерки, обясниха от „Нелбо”. В повечето случаи причините за високите стойности се коренят в драстично занижената консумация от страна на абонатите и/или в силна амортизация на вътрешната инсталация, посочват от счетоводителя.

От „Топлофикация София” обясниха, че 4 са основните причини за високата цена, която се получава за топлата вода. Това са старите ВиК инсталации в старите и големи блокове. Друга причина може да е повреда във водомерите за топла вода, така че те мерят по-малко от реалното. Това автоматично води до повишаване на киловатчасите за подгряване на 1 куб. м в сградата. Кражбите на топло са другият голям проблем. Характерът на потребление в сградата е четвъртата причина, посочват от топлофикацията. И обясняват, че всяка сграда има относително постоянни разходи за циркулационната помпа – за ток за нейната работа, но и за допълнително подгряване на водата, която се охлажда, докато циркулира. При малко потребление на вода в сградата това веднага качва цената за кубик. Според „Нелбо” при такива случаи съоръженията трябва да се пренастроят като се отчете намалената консумация.

От юли насам топлата вода се плаща на равни вноски. Така че абонатите, които са плащали солено за горещия душ, ще продължат да го правят, само че на равни вноски до следващия юни. Каквито и мерки да предприемат, те ще се отразят в сметките им чак след края на този зимен сезон. При липса на водомер или ако уредът не работи вярно, вече се начислява служебна консумация от 140 л на ден на човек.

Освен това с промените в наредбата от това лято разликата между общия и индивидуалните водомери вече се разпределя само между абонатите без уреди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване