10/10/14 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Проверяваме за опасни храни в мрежата

 До дни ще можем да проверяваме за опасни храни ментета в мрежата през сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това обяви вчера нейният изпълнителен директор проф. Пламен Моллов.

 

„В следващите дни ще заработи новият сайт на агенцията и той има за задача да се превърне в портал, свързан със социалните мрежи. Така ще получаваме информация и от тях и ще бъдем по-ефективни”, поясни шефът на БАБХ. Според него новият сайт

 

ще увеличи ефективността на проверките по сигнали

 

от гражданите.

 

„Когато се подават през мрежата, се намаляват рисковете от изтичане на информация за предстояща проверка, ако сигналът на хората мине по познатия досега ред”, смята още Моллов.

 

Той съобщи още, че редовните тематични проверки вече действат дисциплиниращо на бизнеса. „Те установиха, че системите за самоконтрол при над половината от  доставчиците на храни съществуват само на книга.

 

Така се изострят проблемите, свързани с проследимостта на произхода на суровините и храните”, поясни той. Според него такива системи за контрол прилагат само утвърдените големи производители на храни у нас, а

 

проблемът е при по-малките

 

фирми

 

доставчици и търговци на храни.

 

Моллов смята, че само със засилване на контрола не може да се постигне максимален ефект, а трябва и разяснителна кампания, като в нея да се ангажират повече специалисти. „Има идея да се създаде център, който да лансира т.нар. генерични модели за системи за самоконтрол при производителите, както това е направено преди 15 години в Канада”, поясни шефът на БАБХ.

 

Моллов смята, че сегашният закон за храните е изключително остарял и бързо трябва да бъде променен. В агенцията вече работят по вариант, който да предложат на браншовите организации за обсъждане.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване