10/10/14 08:21
(http://pik.bg)

Редят новите депутати по схемата "Брюксел"

Редят новите депутати по схемата "Брюксел"

Местата на новите 240 депутати в 43-ото народно събрание вероятно ще се разпределят по подобие на Европарламента, пише „Стандарт”. Поне за първото пленарно заседание, когато избраниците трябва да изберат свой председател, както и парламентарните групи да излъчат предложения за заместници на шефа на парламента.

В Брюксел местата на членовете на ЕП се разпределят в зависимост от тяхната политическа принадлежност, считано от ляво на дясно, като се взема предвид и становището на шефовете на групи. 

При сегашната конфигурация от 8 формации очаквано най-вдясно се очаква да седнат депутатите от "Атака" и Патриотичния фронт. До тях веднага се нареждат избраниците от "България без цензура", които са с представителство при консерваторите в Брюксел. 

По европейското правило следват ГЕРБ и Реформаторският блок. До тях са либералите, представени от ДПС, и вляво са АБВ и БСП. По този начин всяка от групите получава директен излаз към парламентарната трибуна, коментираха от администрацията на Народното събрание. 

Според сега действащия правилник на родния парламент председателят определя местата в пленарната зала за народните представители, разпределени по парламентарни групи след съгласуване с Председателския съвет. Докато в Брюксел парламентаристите говорят при правила буквално с хронометър и имат по 60 секунди, в българския парламент бъбривостта е стопирана само при репликите. 

През миналия парламент бе прието, че репликата може да е 2 минути, а по едно и също изказване се правят най-много до три реплики. Личното обяснение от трибуна е до 2 минути, а за обяснение на отрицателен вот думата се даваше най-много на 3-ма депутати. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване