10/11/14 10:47
(http://pik.bg)

Ангел Кунчев: Британецът в Македония не е починал от ебола

Ангел Кунчев: Британецът в Македония не е починал от ебола

Случаят с починалия британец в Македония се изясни, но очакваме официалната информация. По неофициална информация, обаче не става въпрос за ебола. Това каза д-р Ангел Кунчев - началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, съобщи "Фокус". По думите му, пробите на починалия са отрицателни.

„Починалият е имал други заболявания. Имал е тежко алкохолно увреждане на черния дроб, което е дало симптоми, подобни на тези на вируса ебола”, уточни д-р Кунчев. Относно мерките, които са предприети на територията на България, д-р Кунчев обясни, че те са адекватни с тези на съседните ни страни.

„Ключовите мерки са, навреме да бъде диагностициран човек със съмнение за ебола, да бъде изолиран в инфекциозно отделение, да се подаде сигнал към епидемиолозите. Тази информация трябва да стигне към всеки един здравен специалист. Основното при тази диагноза е освен симптомите, човекът да е пребивавал в някоя от заразените страни - Гвинея, Либерия, Сиера Леоне или да е контактувал с болен”, обясни д-р Кунчев. Той увери, че мерките по границите и летищата ни, както и мерките за осведомяване на цялата здравна мрежа, са налице. „В момента подготвяме всичко, необходимо като информация до лечебните заведения. Подготвяме и протокол за поведение при наличие или съмнение на такъв случай, за да се знае какво трябва да се прави”, добави още д-р Ангел Кунчев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване