10/13/14 05:11
(http://www.klassa.bg/)

Apple пусна патент за гъвкав iPhone

 Малко след стряскащите материали и видео клипове с новия огъващ се iPhone 6/6+ Aмериканското патентно ведомство съобщи, че Apple е получила патент за устройство, управлявано чрез сгъване и моделиране. Патентът е издаден за „Мобилно електронно устройство с адаптивен бързо реагиращ гъвкав дисплей“, информира U.S.Patent. В документацията на ведомството устройството се описва ту като „носимо изчислително устройство“, ту като „рекламно устройство“,

 

но всъщност е смартфон с възможност

 

 за обмен на съдържание с отдалечен стационарен сървър. В патента особено се подчертава възможността гъвкавото устройство да изпраща и да приема MMS. Според информацията от патентното ведомство потребителите на бъдещия „гъвкав iPhone“ ще имат възможност не просто да го огъват или сгъват, но и ще могат да променят неговата форма, управлявайки функциите му.

 

Патентът съдържа само общо описание на физическите принципи на работа на устройството, но пък изброява начините, по които потребителят може чрез огъване да му подава команди: да пуска видео, да изпраща поща и т.н.

 

Освен това в документа са описани начините за промяна на размерите на гъвкавия дисплей, възможността за свързване на няколко по-малки дисплея в един голям екран,

 

свиването на гъвкавия дисплей в компактен

 

правоъгълен или цилиндричен корпус за пренасяне или закрепване към външната конструкция за използването му в качеството на рекламен носител.

 

Електронното издание Apple Insider отбелязва интересния факт, че искането за патент на интерактивния гъвкав дисплей на Apple е подадено през септември 2013 година и сочи Хари Вартанян за автор на идеята, информира Apple Insider. През 2011 година обаче такъв патент получава малката компания HJ Laboratories, собственост на Вартанян и Джейсън Родс. Не е ясно дали Apple е купила патента, лицензирала ли го е или е получила правата по друг начин.

 

Относно кризата с огъващия се телефон

 

Преди дни пък

 

бяха направени специални краш тестове

 

които да покажат здравината на всички устройства от висок клас на пазара. Те бяха породени от многото видео филмчета за лекотата, с която се огъват новите айфони. След направените тестове се оказа, че нещата не са точно така, както са представени, тъй като потребителският опит е едно, а независимите тестове в сравнение с други апарати от същия клас – съвсем друго. Поради тази причина Consumer Reports направиха демонстративни тестове, резултатите от които изненадват.

 

За да оценят здравината на няколко модерни смартфона, от CR проведоха т.нар.

 

триточков тест за огъване

 

 При това изпитание смартфоните се поставят на опори в двата си края, след което в средната им част отгоре се прилага контролиран натиск. Тестът започва със сила, равна на тежест от 10 фунта (около 4,5 кг.), прилагана в продължение на 30 сек., след което въздействието се прекратява. След това при всеки следващ натиск, прилаганата сила се увеличава със стъпка от 10 фунта. По такъв начин се установяват моментите, в които корпусът на апарата под натиск започва да се огъва, както и когато се чупи изцяло, като дисплеят се отделя от корпуса. Освен новите смартфони iPhone 6/6+ в теста участваха и други флагмани от конкурентни марки LG G3, Samsung Galaxy Note 3, HTC One (M8), както и iPhone 5 за сравнение.

 

За тестовете са използвани само по един екземпляр

 

от всеки модел, а резултатите от измерванията на Consumer Reports са, че HTC One (M8) и iPhone 6 са на първо място по трошливост – огъват се при натиск от 31.8 кг. HTC обаче се отделя от корпуса при 40,8 кг, докато новата малка шестица издържа до 45,4 кг. За справка айфон 5 се огъва при натиск от 59 килограма, а се отделя от корпуса при натиск от 68 килограма, почти двойни показатели. И все пак тестът показва, че Apple iPhone 6 и iPhone 6 Plus не са най-крехките  смартфони на пазара, въпреки, че деформациите при тях наистина се появяват по-рано, отколкото при повечето конкурентни устройства.

 

При все това от Apple  вече отнеха акредитациите на журналисти, отразяващи техните събития, тъй като създали паника с техните продукти. Много от хай тек сайтовете дори получиха съобщение, че повече няма да имат възможността да тестват продукти на Apple.








Покрай слуховете и клиповете за огънати iPhone 6 и 6+ Shapeways реши да изпревари събитията и къде на шега, къде наистина пусна огънати калъфи за телефоните. Цената им е съответно $19,22 и $23,72 и за всеки има избор измежду различни цветове. Калъфите са направени с 3D принтер, така че не костват почти нищо на компанията.

 

В България пък два месеца преди да се появи новият модел телефон вече имаше пълна гама аксесоари за неговите бъдещи притежатели. В момента българските потребители усилено купуват всякакви калъфчета и кейсове, за да предпазят своите мобилни телефони, които у нас се продават на цени от 1500 до 2300 лева (за iPhone 6). По традиция „зарчетата“ са осигурили почти всички най-известни марки аксесоари в своята мрежа (www.dice.bg). Ползвателите на apple продукти познават асортимента на известните производители на аксесоари и каквото доскоро можеше да се намери за iPhone 5/5s вече го има и за 6/6+. От dice.bg съветват да се следи техният сайт за промоции и нови модели от любимите марки аксесоари на всеки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване