10/13/14 05:13
(http://www.klassa.bg/)

Windows 10 – най-добрите известни функции

 Около две седмици след анонса на Windows 10 вече стана ясно кои са основните промени в следващата операционна система на Microsoft. Голяма част от потребителите така и не свикнаха с Windows 8 заради ориентацията към тъчскрийн и дискомфорта при работа с клавиатура и мишка. Точно тези потребители са таргетът на Win10, информира HiComm. Както е ясно, няма да има 9-та серия на операционната програма, но затова пък доста от оплакванията на потребителите са взети предвид и промените са направени.

 

1. Explorer има нов Home Screen

 

Досега Explorer ви извеждаше в основното меню с устройства – дялове на харда, DVD-та и други. Алтернативата при Win7 беше Libraries – меню с папки за документи, музика и картинки, което не се ползва и до днес. В Windows 10 всичко това е заместено с таб, наречен Home. Предпочитани, често отваряни папки и файлове можете да намерите именно в това меню – всичко, което често използвате и искате да достигате лесно, е там някъде.

 

2. Вече има място за кошчето в лентата на задачите

 

Вместо да ровите из Explorer или да минимизирате всичко, вече можете да наместите кошчето удобно до останалите си преки пътища на Taskbar-а или в старт менюто. Тази малка промяна внася доста удобство за потребителите, които често оперират с много файлове и понякога тотално забравят, че този рендър ще им трябва след два дни.

 

3. Старт менюто е много динамично

 

Искате старт меню, което заема три четвърти от дисплея? Или малко, дребно меню, което се крие в горния десен ъгъл? Всичко това е лесно за манипулация, тъй като дори лентата със задачите е свободна за модификация, както се вижда от изображението.

 

4. Промени в cmd

 

Command Prompt прозорецът най-накрая ще получи малко внимание в Win10. Функции като поставяне на текст с Ctrl+V, маркиране с Shift+дирекционалните клавиши и други се добавят в малкия черен прозорец – все още като експериментални опции, но най-вероятно ще ги видим и във финалната версия.

 

5. Подобрени са командните комбинации за управление на екрана

 

Виртуалните десктопи са познати на OSX потребителите, но ги виждаме в Windows за пръв път. Новите клавишни комбинации са с тази идея – Windows клавиш+Ctrl+стрелка наляво или надясно сменя между тях, а Win+Ctrl+D създава нов. Win+Tab отваря преглед на задачите – функция, позната от Win7, но след като пуснете клавишите, менюто остава отворено, за да изберете спокойно.

 

6. Нотификации, Cortana и какво ли още не, което чака на опашката

 

Бета-версията, достъпна в момента, е лишена от някои от ключовите функции на Windows 10 като Cortana. Виртуалният асистент си стои тихичко в системните файлове. Прозорецът с нотификации също още не е въведен, но тези и други възможности очакваме в потребителската версия, която се очаква да излезе през първата половина на 2015 г.

 

Междувременно стана ясно, че Microsoft ще затъмнява екрана под пръстите, за да се икономисва електрическа енергия.

 

Новата технология се нарича FingerShadow и може да удължи времето на автономна работа на мобилните устройства, оборудвани с OLED дисплеи. Според специалистите на Microsoft, затъмняването на закритата от пръстите част на екрана може да доведе до значителна икономия на електроенергия и по-дълга автономна работа на мобилните устройства. Тази теза вече е практически доказана при тестове, в които са участвали десет потребители. По експериментален път е доказано, че около 11,4% от екрана на мобилното устройство е покрит от пръста или пръстите на потребителите. Затъмняването на този участък дава от 5 до 23% икономия или средно 12,96% по-дълга автономна работа на смартфона или таблета.

 

Естествено, тази технология е съвместима само с устройствата, оборудвани с OLED-екрани, които не работят с общо осветяване на всички точки, а всеки пиксел е всъщност органичен светодиод, който самостоятелно излъчва светлина.

 

Засега няма данни, кога ще започне практическото използване на тази технология.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване