10/13/14 05:48
(http://www.klassa.bg/)

Канабисът е опасен колкото хероина

 Зависимостта от канабиса е сравнима с тази от хероина и последствията от употребата му, особено при най-младите. Това съобщава Световната здравна организация, позовавайки се на резултатите от 20-годишното изследване. Продължителното използване на канабис намалява умствените способности, предизвиква психически смущения

 

удвоява риска от психични заболявания

 

особено у подрастващите, пречи на шофьорските уменията и при бременните жени увеличава риска от раждане на недоносено бебе.

 

Това са част от заключенията на проф. Уейн Хол, който представи едно от най-задълбочените изследвания за вредите от постоянната и продължителна употреба на канабис. Предупрежденията на учения са адресирани до вниманието на всички и особено на най-младите.

 

„Макар че през последните години канабисът беше частично узаконен на някои места, съществуват много истини, свързани с неговата продължителна употреба, които консуматорите трябва да знаят”, смятат авторите на проучването, цитирани от вестник „Кориере дела сера“.

 

На първо място този вид дрога, макар и класифицирана като лека, предизвиква силна зависимост. Едно от шест деца, употребявали продължително време канабис

 

става зависимо от този вид

 

дрога с всички рискове, социални и здравословни последици, произтичащи от пристрастяването.

 

„Макар да не предизвиква смърт от свръхдоза, както хероина, има поредица от последствия, които дори и да не са фатални, са много сериозни: употребата на канабис е причина за бронхити, тумори, респираторни кризи, сърдечни пристъпи и дори шизофрения“, посочват авторите.

 

Най-опасна според експертите е употребата на канабис от хора с лабилна психика, при които той може да отключи душевно заболяване, особено ако налице е наследствен фактор или дрогата е била консумирана продължително време в млада възраст.







Потребители на марихуана в България са между 100 и 170 хил. души, които изпушват трева за около 110 млн. лева годишно. Това показват данните от последното проучване на Центъра за изследване на демокрацията. Пазарът на марихуана е един от най-бързо разрастващите се за изминалите години, като обхваща все повече млади хора - между 15 и 34-годишна възраст. Според експерти голямата употреба на марихуана се дължи на факта, че цената й е ниска - около 10 лева за една качествена цигара, която стига за двама души. На пазара има и по-евтини сортове трева, ефектът от които обаче е доста по-слаб. Родното производство също не е без значение. От МВР почти ежемесечно разбиват оранжерии за отглеждането на канабис.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване