10/13/14 16:35
(http://pik.bg)

Ловци в Момчилград обявиха гладна стачка

Ловци в Момчилград обявиха гладна стачка

Двама ловци в Момчилград обявиха гладна стачка заради спорна заповед на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, предаде БГНЕС.

Исак Диамандиев и Ергун Бахри стоят от сутринта пред сградата на горското стопанство в Момчилград и настояват ловните им билети да бъдат незабавно заверени. Те са от дружинката на село Биволяне към сдружение "Ахрида". Протестът им е провокиран от заповед на министър Мирослав Найденов от 17 май 2012 г., с която ловно-стопанският район Равен е разделен на две, учредена е нова ловно-рибарска дружинка "Биволяне", която пък е в състава на ловно-рибарското сдружение "Ахрида", обясниха ловците. Според тях това е в противоречие с правилника за приложение на Закона за лова и опазване на дивеча.

Недоволството на дружинката избухна в края на миналата седмица, тъй като директорът на Горското стопанство в Момчилград отказвал да започне заверката на билетите им, а така те нямат право да ловуват. Миналия петък мъжете от дружинка "Биволяне" излязоха на протест и поискаха да края на работния ден да им бъдат заверени ловните билети. Още тогава Диамандиев се зарече, че ще обяви гладна стачка, а днес към него се присъедини и Ергун Бахри. Те са категорични, че протестът им ще продължи, докато не станат факт заверките на всичките 32 ловни билети на членовете на дружинката. Останалите ловци подкрепят гладния протест на двамата, но са по работните си места. "Това е скъпо хоби, а тук не зачитат правото ни на това. Скоро няма да ни позволяват и да дишаме. Нищо противозаконно не сме направили, не сме бракониерствали, за да ни лишат от право на лов", твърдят двамата протестиращи. Според тях министър Найденов е отнел умишлено ловната територия и така дружинката е пред разпад. "Всичко това идва от местното Горско стопанство. Искат да ни отнемат ловния район, там има дивеч, който ние сме отглеждали в продължение на 15-20 години. И сега идва някой, който взема всичко това. А ние нямаме право дори да обжалваме заповед на министъра, нямало такава практика", казва Исак Диамандиев и обвинява ексминистъра в самоуправство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване