10/13/14 05:45
(http://www.klassa.bg/)

ООН овладява еболата за три месеца

 Координаторът на ООН за борбата с вируса ебола Дейвид Набаро обяви, че опасната епидемия може да бъде овладяна за три месеца. Пред Би Би Си Набаро съобщи, че в момента случаите на заразяване нарастват в геометрична прогресия, но по-добрата информираност за рисковете ще помогне за възпирането на вируса. Хората все повече са наясно, че изолирането на инфектираните е най-добрият начин за предотвратяване на заразяването, смята специалистът.

 

В началото на епидемията в Западна Африка

 

много хора не разбираха

 

че става дума за инфекциозно заболяване, смята координаторът на ООН. Сега обаче информираността силно се подобрила, така че според него поставянето на епидемията под контрол в рамките на три месеца е „реалистична цел“. Това означава всяка следваща седмица новите случаи на заболели да са по-малко от предишната, докато накрая напълно изчезнат, уточнява Набаро.

 

Междувременно здравните власти в САЩ съобщиха за втори случай на ебола в Тексас. Санитар в Презвитерианската болница в Далас, който се е грижил за пациента с ебола, хоспитализиран там, е дал положителен резултат за ебола при предварителен тест, предаде АП.

 

Санитарят съобщил, че има слаба треска в петък вечер и бил изолиран и подложен на тестове.

 

Томас Ерик Дънкан, първият, диагностициран с ебола в САЩ, почина в сряда в Далас.

 

До шест месеца Русия ще може да достави три ваксини срещу вируса ебола, заяви руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова.

 

„Създадохме три ваксини и смятаме, че те ще са готови в рамките на следващите шест месеца“, каза Скворцова по телевизията, цитирана от РИА Новости.

 

Едната от тях вече е готова за клинични изпитания, допълни тя, уточнявайки, че една от ваксините е създадена на базата на неактивен щам на вируса.

 

Трима души в Мали вече се подложиха на експериментална ваксинация. Доброволците са сред 40 малийски здравни работници, които се съгласиха да участват в изпробването на ваксината cAd3-EBO-Z, разработена от Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания в САЩ.

 

СЗО се надява първите резултати от изпитанията на ваксината да бъдат налице през ноември-декември, а изпитанията от втора фаза (позволяваща да се прецени ефикасността на ваксината) да започнат в засегнатите страни

 

през януари-февруари

 

догодина, отбелязва АП. До момента според данни на Световната здравна организация има над 8300 случая на заболели от ебола, като жертвите са над 4000.

 

Най-засегнати от болестта са няколко държави от Западна Африка начело с Либерия, където жертвите са 2316, следвана от Сиера Леоне и Гвинея, където са починали съответно 930 и 778 души.

 

Девет души са починали в други държави, включително САЩ, Испания, Сенегал и Нигерия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване