10/13/14 05:15
(http://www.klassa.bg/)

След 10 г. роботи ще заемат 1/3 от работните места

 През 2025 г. всеки трети работник ще бъде заменен от „умна машина”, прогнозират анализаторите от Gartner. Замяната на хората с роботи се отнася не само за професии, свързани с физически труд, но и за специалности, изискващи интелектуална работа.

 

За втора поредна година в презентациите си на Symposium/Itxpo представителите на Gartner привличат вниманието върху настъплението на машините в пазара на човешкия труд. Тази година обаче предсказанията на анализаторите вече са оформени като прогноза, съдържаща дата и оценка за броя на работните места, които ще бъдат засегнати.

 

Само след 5 години дронове (безпилотни летателни апарати) ще бъдат обичайните изпълнители на много операции в селското стопанство, в нефтената и в газовата индустрия. Например проверките на тръбопроводи ще се извършват от дронове, казва Питър Сондегаард, ръководител на проучването. Дроновете обаче са само един от многото видове „умни машини”, които сега излизат от границите на традиционния за тях ИТ свят.  

 

Така към 2025 г. всяко трето от днешните работни места ще бъде заменено от софтуер или от „умна машина”, подчертава Сондергаард и добавя: „Машините могат да обработват данни по-бързо от хората и новият цифровизиран бизнес ще има нужда от по-малко хора”.

 

Представителите на Gartner считат, че тяхната прогноза за растящото влияние на технологиите върху пазара на труда трябва да бъде сигнал и предупреждение за днешните ИТ ръководители.

 

За да укрепват и увеличават влиянието си, ИТ директорите трябва да проучват и обяснят на своите ръководители как тяхната организация би могла да се възползва от предимствата на „умните технологии”, считат анализаторите от Gartner.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване